USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

55 trilyon dolar ne anlam taşıyor ?

04-12-2018

Son günlerde Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'la ilgili çok dikkat çekici haberler basına yansıdı. Bankanın hisselerinin son on yılda 88 euro'dan 8 euro'ya kadar düştüğü biliniyor. Bunun üzerine kara para aklama iddialarıyla bankaya açılan soruşturmayı okuyoruz.
Hal böyle olunca bu global düzeyde etkin olan Banka hakkında spekülasyonların önü alınamıyor.
Bunlardan biri Deutsche Bank' ın türev piyasalarda açtığı pozisyonlar.İlan edildiği üzere Banka' nın bu dünyanın en riskli piyasasında açtığı pozisyonun toplam değeri 55 trilyon dolar. Almanya' nın G.S.M.H.' sı 3,6 Trilyon USD olduğunu düşünürsek bankanın aldığı riskin boyutu daha iyi anlaşılmaktadır.Bu noktada tüm yerkürenin G.S.M.H.' sının yaklaşık 80 trilyon USD olduğunu da not edelim. Sözü edilen -bu çok riskli- türev piyasalarda alınmış olan pozisyonlarda yaşanacak az bir kaybın bile hem kurum hem de varlık değerlerinde olumsuz etkisinin olacağı görülmektedir.
Peki Deutsche Bank
yalnız mı? Hayır.
Finansal kuruluşlar kaldıraçlı işlemlerle son on yılda akılların almayacağı boyutta değerle ürettiler. Bu sayede dünyanın her yerinden dolarlar fışkırdı.Tüm toplumlar bu havadan yağan dolarların sarhoşluğuna kapıldı. Liderler bu akımın etkisinde çok kolay yönetim sergiledi ve olağanüstü popülerlik kazandı.
İşte kaldıraçlı enstrümanlardan sağlanan bu refah döneminin bitmesi riskiyle karşı karşıyadır insanoğlu.Varlık değerlerindeki önü alınamaz artışın ne olduğunu önümüzdeki zaman diliminde daha iyi anlayacağımızı düşünüyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?