USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Atatürk'ü anma konserleri

20-11-2018

Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır.
Osmanlı İmparatorluğu rejiminin, Türkiye Cumhuriyetine dönüşümünü gerçekleştiren, milletine umut veren bir dönemi başlatan büyük bir dünya liderinden söz etmekteyiz.
Atatürk'ün vefat tarihi, 10 kasım 1938 saat 9:05.
Atatürk'ün vefat yıldönümlerinde ve ulusal bayramlarda (23 Nisan, 29 Ekim ve 30 Ağustos bayramları) anma konserleri ve/veya törenler düzenlenmektedir. Bunlardan 10 Kasım için olanı, genelde 'Atatürk'ü Anma Konseri' olarak yapılmaktadır.
'Anmak'ın sözlük anlamı; anlamak, hatırlamak, söz açmak ya da bahsetmektir.
Geniş olarak anlamı ise; 'Birini veya bir şeyi akla getirerek sözünü etmek veya onu düşünmek, zikretmek hatırlamak'tır.
Üstteki açıklamalar çerçevesinde vefat yıldönümünde 'Atatürk'ü Anma Konseri'nden amacın; onun sevdikleri türkülerle/şarkılarla ilgili etkinlikler veya sevdiği yemeklerle ilgili etkinlikler düzenlemek olduğunu ileri sürmek, yeterli ve yerinde olduğunu iddia etmek olmasa gerekir.
Örneğin; 8 Kasım 2018 tarihinde Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen '10 Kasım Atatürk'ü Anma Özel Proğramı Konseri'nde icra edilen senfonik eserler şunlardır:
•Hafif Suvari Üvertürü,
•Çanakkale Türküsü,
•Fikrimin İnce Gülü,
•Yemen Türküsü,
•Bülbülüm Altın Kafeste,
•İzmir Marşı,
•Gençlik Marşı,
•10. Yıl Marşı,
•Memleketim.
Söz konusu eserlerin birbirinden güzel olduğu duraksama konusu olmasa gerekir. Konseri düzenleyenler ile solistler dahil tüm icracı sanatçıları yürekten tebrik ederiz.
Ne var ki; bu eserlerin içeriğinde Atatürk'ün kendisi, eserleri ve yaşadığı tarihi süreçte yaşananlardan izleyenlere aktarılanların yeterli ve yerinde olduğunu söylemek, adeta bir aldatma ustası olmak gibidir. Kolaylığı seçmek, kışın soğuğunda sönmüş ateşte ısınmak gibidir.
İzleyici yiyip içmez bir beden değil, özenle seçilen eserlerle, Atatürk'ü ve yaşadığı tarihi süreci vefat yıldönümünde anmak istemektedir.
Akıp giden zamanda, bu yaklaşımın ulusal bayramlarda da tarihi olaya uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi, kalpleri mutlu edecek, nice yüzler ağaracak ve yarınlarımızı aydınlatacaktır.
Yürekten esenlikler ve en içten
saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?