USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa karar vermeli

23-10-2018

Yerel seçime süratle yaklaşıyoruz. Aday olmak isteyenlerin kulisleri basına yansıyor . Süreçle ilgili ilave edilecek başka şey var mı? Cevap "hayır" değil mi?
Oysa 2000' lerle birlikte hızla çirkinleşen Bursa' nın yaşanabilir bir şehir olmaktan çıkmaması için yapılması gereken acil işler vardır.
İlk olarak Bursa' nın artık sanayi şehri mi, turizm-kültür şehri mi, tarım şehri mi olduğuna karar vermesi gerekmektedir. Bir şehir sözü edilen anlayışların hepsiyle anılması mümkün değildir.
Sanayi, turizm , tarım v.b. faaliyet alanlarının bir şehirde aynı yoğunlukta olması düşünülemez.
Bir kent gelişme alanına karar vermeli ve o alanda istenen hedeflere ulaşabilmek için o alternatif lehine tutum sergilemelidir.
Sanayi şehir olmaya karar veren bir şehirde, sanayinin kalkınması için kent planlamasından, çevre standartlarına, ulaşım altyapısından , kaynak tüketimine birçok alanda fark yaratan konseptler kabul görecektir.
Sanayi şehri olmayı kabul eden bir şehrin sosyal yapısı, hayatı hatta trafiği bile etkilenecektir. Manzara olarak tüten baca, deşarj edilen atıksu, fabrika binaları görülecektir.
Tarıma dayalı gelişmeyi kabullenmiş bir şehir de sanayinin sınırlanması gerekecektir. Tarım topraklarının kesinlikle amacı dışında kullanılmaması ve su kaynaklarının sadece zirai faaliyetlere tahsisi v.b. kararlar da beraberinde gelecektir.
Turizm-kültür şehrinde tarihi yapılar ve mahaller ne olursa olsun öncelik görecektir. Eski eserlerin ayakta kalması yada yeniden gün yüzüne çıkması için akla gelecek tüm hususlar bir kenara bırakılacaktır. Turistin yiyeceğine göre ruhsatlandırma, güvenlik tedbirleri v.b. uygulamalar gündeme gelecektir. Turizm yatırımlarının gerçekleşmesi için hemşehrilerin teşvik edilerek desteklenmesi de gerek şarttır.
Daha somut örneklerle anlatmak gerekirse...
Sanayi şehrinde hava, su ve görüntü kirliliğinden şikayetçi olunmamalıdır. Yanı başına kurulacak bir sanayi tesisini istemiyoruz demek de söz konusu olmamalıdır. Tüm altyapı sanayinin gelişmesi üzerine olacağını bilerek şehir planlanmalıdır.
Turizm şehrinde antik kentin üzerine bir sanayi bölgesi kurulamaz. Mesela Hanlar Bölgesi kimliksiz beton yapılardan ivedilikle kurtulur.
Tarım şehrinde ovada tarım deposu ruhsatıyla çalışan bir üretim tesisi göremezsiniz. Sulama projelerinin hepsi gerçekleşir tarım şehirlerinde. Tarım topraklarında zirai faaliyet dışında birşey yapılabilmesi mümkün değildir.
Şimdi bu hususların bir de Bursa özelinde düşünelim. Sizce Bursa ne şehridir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?