USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dünya ticaret savaşları ve metal endüstrisi...

07-08-2018

Dünya ticaret savaşlarının ilk fişeğini ABD attı.
ABD ile Çin arasında patlak veren bu savaş, daha sonra ABD ve AB arasında da alevlendi.
ABD'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeliğe yüzde 25,alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesi de ülkemizi ilgilendiren bir durumdu.
ABD, başta Çin olmak üzere AB ve Japonya gibi dev ülkeler arasında dış ticaret açığı konusunda belki haklı olabilir. Ama ülkemiz ile ise dış ticaret açığı Türkiye aleyhine gelişme göstermektedir.
Bundan dolayı ABD ile Türkiye arasındaki bu vergi olayı, bence sıra dışı bir durumdur. Yani dost bir tutum değil ve uygulanan vergilerin anlamsız olduğunu düşünmekteyim.
Çünkü ABD'den yılda ortalama hurda demir alımı gerçekleştirmekteyiz, buna karşılıkta nitelikli ve kaliteli çelik ihracatı gerçekleştirmekteyiz.
Bu arada Rusya ve Ukrayna gibi yanı başımızdaki dev çelik üreticileri olan komşu ülkelerimiz de bu olumsuz savaşlardan etkilenmekte ve Türkiye pazarını etkileyen bir unsur olarak görülmektedir.
Ama her şeye rağmen arz ve talep dengesi devam ettiği için yüksek çelik fiyatlarına ve alüminyum fiyatlarına henüz olumsuz bir etkisi yok.
Olaya Türkiye'deki demir ve demir dışı metalleri işleyen üreticiler tarafından bakacak olursak, yüksek fiyatlardan hoşnut değiller.
Yani metali işleyerek üretenler; Hammadde fiyatlarını ve dövizin artışından şikayet ederken.
Metali üreten veya ithalat, ihracatını yapanlar, baskı gören ürünlerin fiyatlarının düşmesinden endişeliler.
Son olarak paslanmaz çeliği Türkiye henüz üretemiyor, oysaki ülkeler geliştikçe paslanmaz tüketimi de artıyor ve yıldan yıla da paslanmaz ithalatımız artıyor.
Paslanmaz ülkemizde üretildiği taktirde, ihracatımızın katma değerinin de artacağından son derece eminim.
Paslanmazın yerli üretimine mutlaka geçilmesi ve paslanmazdan üretilen nitelikli ürünleri ve teknolojileri yakalamamız açısından çok önemli diye düşünmekteyim.
Sadece paslanmaz yassı metal değil, her türlü paslanmaz hammaddesini üretmenin ayrıca zorunlu hale geldiğini düşünmekteyim.
Gelişen inşaat sektöründe paslanmaz çelik kullanımı inşaatların hem dayanıklılığını hem de görsellik açısından son derece önemlidir.
Dünya ticaret savaşı yaparken bizde üretim savaşına devam etmek zorundayız.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?