USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

'Bu sefer farklı'

07-08-2018

'Bu sefer farklı' çokça duyduğumuz bir sözdür, içinde umut barındırır. Bugün içinden geçilen ekonomik ortamın nasıl şekilleneceğine herkes fazlasıyla kafa yoruyor. Rakamlara bakıldığında iç açıcı bir tablo yok ortada. Haliyle geleceğe doğru olumsuz beklentiler hakim oluyor.
Bazıları bir krizin içerisine girdiğimizi şimdiden kabullenmiş durumda. Bu kesimdekiler savunmaya geçmiş durumdalar ve her an daha kötüsünün olabileceğine inanmaktalar. Sözünü ettiğimiz grup daha çok TL' nin değeri üzerinden yorum yapmaktalar.
Aslında TL ' nin tarihinin en değersiz olduğu günleri yaşarken en kötüsünün yaşandığını düşünmek yersiz değildir. Eskiden beri kriz kelimesi, doların artışıyla anılmıştır ülkemizde. Ancak bu sefer durum farklıdır. TL' nin tarihinin en düşük seviyesinde olmasına rağmen hayatın devam ettiğini görüyoruz. Fiyat artışları, vatandaşın deyimiyle pahalılık kimsenin umurunda değil. Hayatı durdurmasa da kötümserliğe neden olan bir ortam içinde bulunduğumuz görülüyor.
Daha önce böylesini yaşamamıştık. Peki risk hayatın pahalılaşması değilse nedir?
Yaklaşık on altı yıllık bir yükseliş trendi bu şekilde mi sonlanır?
Son sorunun cevabı hayırdır. Bu kadar uzun bir trendin sonu çoşkuyla, heyecanla ve gerçeklikten kopuşla gerçekleşir. İyimserlikten ani kötümserliğe bir geçiş yaşanır. Geçen süre zarfında bu durum yaşanmamıştır.
Peki risk nedir sorusuna gelince... Bu sefer durumun farklı olmasının sebebi zaten yıllarca değer artışları nın yaşanmasıdır. Bugün paranın değer kaybetmesi bu nedenle sadece bir aşınma olarak algılanmaktadır. Ortamı krize sokacak gelişme, fiyatların geri gelme eğiliminde kuvvetlenme olmasıdır. TL' deki değer kaybı, enflasyondaki zıplama aslında varlık değerlerindeki ani erozyon riskini hazırlayan gelişmelerdir.
Bu yazdıklarımızı günümüzde yaşayan bizlerin daha önce tecrübe etmediğimiz için anlamakta zorlanması normaldir.
Ancak tüm veriler olası ekonomik krizin sebebinin doların artması olmayacağına işaret etmektedir.
Evet, bu sefer durum farklıdır, yaşayarak yeni bir ortamı tecrübe edeceğimiz anlaşılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?