USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kaygı ve depresyonun kaynağı

24-07-2018

Küresel düzeyde seyredilen televizyon programlarıyla üne kavuşan Türk kökenli doktorun kaygı ve depresyon vakalarında artışa dikkat çektiğini okuduk kısa bir süre önce. Meşhur hekimimiz dünyanın her yerinden gelen iki soru olduğunu ifade etmekte; ' Sağlıklı olmak için ne yemeliyim?','Anksiyete ve depresyonla nasıl mücadele edebilirim?'.
Kaygı ve depresyonun neden bu kadar önemli bir problem olarak karşımıza çıktığına cevap olarak sosyal medyayı göstermekte popüler kalp cerrahı. Ona göre insanlar hep başkalarının hayatlarını seyrediyor ve gıpta ediyor, bu da kendi hayatlarından mutsuz olma sonucunu getiriyormuş.
Oysa sosyal medyada yayımlanan fotoğrafların bir çabanın sonucu olduğu ve aslında gerçek kesiti yansıtmadığını sözlerin ekliyor.
Bu dikkat çekici bir tespittir, gerçekten de sosyal medyada olduğu gibi geleneksel medyada da gerçekçi haber ve görüntüler fazla rağbet görmemektedir. Bu nedenle kitleler kendilerinde eksik olanı ya da hayallerindeki haberleri okumayı, görmeyi tercih etmektedir.
Toplumsal tercih ne taraftan yanaysa o seçimi abartarak gerçeklikten kopuşa yönelmek sanırız insanın deşarj olmasına yardımcı olmaktadır.
Ancak unutulmamalıdır, sosyal medyada sergilenen o masal kahramanlarından birden bire beklenmedik haberler alındığına şahit olunmaktadır. Birbirini çok sevdiğine inanılan çiftlerden ani boşanma, 'tatlı hayat' yaşayan işadamının yurtdışına kaçtığı v.b. hayal kırıklığı yaratan haberlerle gerçeklerle yüzleşilmektedir. Benzer duruma geleneksel medyada da görmekteyiz. Yatırımlarıyla ön plana çıkan, başarı hikayesi olan şirketlerin bir anda iflas ettiğine şahit olmuyor muyuz? Bazı sektörler ' çok sağlam' olarak nitelendirilirken, kısa bir süre içerisinde aslında ekonominin en zayıf halkası olduğu duyurulmuyor mu?
Medya dördüncü güç şüphesiz. Askına bakarsanız yeni nesil medyanın hayat bulmasıyla sıralamada daha öne çıktığı iddia edilebilir.
Ancak veriler gösteriyor ki; medyanın gücü artmış olması bir yana günümüzde kitlelerin haber seçimi nedeniyle mutluluktan çok olumsuz getirmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?