USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Endüstri 4.0'ın Temel Kavram ve Terimleri (1)

26-06-2018
BÜYÜK VERİ ANALİTİĞİ NEDİR…
Günümüzde yarı iletken teknolojilerindeki gelişmeler işlem hızlandırıcı artış, ileri seviye yapay zeka algoritma, yeni nesil bilgisayarlar ile büyük veri yığınlarını işleme ve yüksek hesaplama hızlarına ulaşabilme yeteneği kazandırdı.
Bağlantı sistemleri ile farklı kaynaklarından veriye ulaşıla biliniyor.
AKILLI ROBOTLAR…
Gelişmiş sensör teknolojileri ve yapay zeka algoritma sayesinde her ortama uyum sağlayabilen, esnek robotlar üretilmeye başlandı. Eskiden üretim hattı robota göre ayarlanıp düzenlenirken,4.0 da ise robotlar mevcut üretim sistemine uyum sağlıyor.
KARANLIK
FABRİKALAR…
Karanlık diye adlandırılan fabrikalar, aktif olarak üretim gerçekleştiren fabrikalarda kullanılan bir otomasyon metodu.
Işıklar söndüğünde fabrikalar tamamen otomatik sistemlerde donatıldığı için insan varlığına ihtiyaç ta duyulmadığı için, karanlıkta çalışan fabrikalar da deniliyor.
NESNELERİN İNTERNETİ….
Bu kavram endüstri 4.0 ın omurgasını oluşturuyor. Nesneler mikro işletimciler, gömülü yazılımlar, ve kablosuz bağlantı özellikleri ile veri depoları sayesinde birbirleri ile iletişim kurabiliyorlar. Bu teknoloji de geleceğin dünyasını oluşturacak diyebiliriz.
Çünkü her alanda her sektörde kullanılabilecek bir sistem.
DİKEY VE YATAY SİSTEM
ENTEGRASYONU…
Dikey entegrasyon şirket içi iş birimi departmanlar arasındaki veri iletişimi ve bütünleşme anlamına gelirken, yatay entegrasyon müşteri ve tedarikçi gibi dış öğeleri ile veri iletişimi ve entegrasyonunu açıklıyor.
SİBER GÜVENLİK…
Verilen sanal sunucularda saklandığı, kablolu ve kablosuz ağlar üzerinden aktarıldığı bütünsel sistem içinde veri iletişimi güvenliği için yenilikçi yöntem ve tekniklerinin kullanılması ve alt yapıların hazırlanması gerekiyor.
(Bu arada algoritma yı açmak gerekiyor, belli bir problemi çözmek için belirlenmiş yöntemlere ve amaca gitmek için tasarlanan yol.)
Saygılarımla.
Yazının devamı haftaya...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?