USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İşte, ATATÜRK STADYUMU MEYDANI…

08-05-2018

Geçen hafta Bursa, İşçi Bayramını baharın güzellikleri içinde, coşkuyla kutladı. Kentimizin tüm sektörlerinde çalışan işçilerimiz, eşleriyle, çocuklarıyla, yakınlarıyla, dostlarıyla Kent Meydanında bir araya gelerek, neşe dolu bir ortamda Atatürk Stadyumuna yürüdüler ve stadyum içinde toplandılar, stadyumun yeşil alanı üzerinde bayramlarının güzelliklerini yaşadılar, şarkılar, türküler söylediler, sohbet ettiler, velhasıl güzellikler dolu bir gün yaşadılar.
Bursa Hakimiyet Gazetesi yazarı sevgili Namık GÖZ de bu güzellikleri yaşamanın mutluluğunu ve Atatürk Stadyumunun değerini, 'Güzel bir gün gördük'' başlıklı yazısıyla köşesinde bizlerle paylaştı. '… Atatürk Stadyumu iyi ki var… Yürüyüşün kutlama bölümünün yapılacağı Atatürk Stadyumu Meydanına geldiğimizde, Bursa'nın ne kadar değerli bir alana sahip olduğunu bir kez daha anladık. Buranın yıkılıp beton yığınlarına çevrilmek istenmesine sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde neredeyse tüm Bursa karşı çıkmıştı. Bursaspor'un şampiyonluğu başta olmak üzere, on yıllar boyunca binlerce anının biriktirildiği Atatürk Stadyumunun, yeşil alan olarak korunmasının ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki yıllarda daha iyi anlayacağız.''
O günün görüntülerini akşam TV ekranlarında izlerken, o güzel mekanda yaşadığım benim anılarım da gözlerimin önünde aktı, gitti, beni taa 50'li yıllara götürdü. Bursa Erkek Lisesinde okurken, 19Mayıs Bayramı gösterilerini Atatürk Stadyumunda yapardık. Bu gösterilere okul bahçesinde aylar önce başlar, törende çalınacak müzik eşliğinde, beden eğitimi öğretmenlerimiz bizi hazırlardı bu törene.
Bayram sabahı, özel spor kıyafetlerimizle okula gelir, okul önünde sıra olur, izci gurubumuzun çaldığı marşlar eşliğinde Fevzi Çakmak Caddesinden aşağı yürümeğe başlardık, Atatürk caddesi, Altıparmak ve Stadyum…
19 Mayıs Bayramının en gözde grubu kuşkusuz Işıklar Askeri Lisesiydi, Bursa'nın taa tepesinden stadyuma kadar, önlerindeki trompet ve bando grubunun çaldığı marşlar eşliğinde Askeri Lise öğrencileri, omuzlarında tüfekleriyle, yol boyu Bursalıların alkışları içinde, Atatürk Stadyumuna yürürlerdi.
Biz Erkek Liselilerin bir başka gözde grubu da Bursa Kız Lisesiydi, onlar da güzel spor kıyafetleriyle, bizim gibi izcilerinin çaldığı marşlar eşliğinde stadyuma gelirlerdi.
O günlerin Atatürk Stadyumu, Bursa Valisi Haşim İşcan tarafından inşa ettirildiği şekliyle, tıpkı Setbaşı Vergi Dairesi binasının dış cephe kaplaması benzeri kaplanmış kapalı tribünüyle, karşısına yerleştirilmiş güzel görüntülü açık tribünüyle, kentimizin simgesi bir yapıydı.
Bu güzel mekanda benim bir başka güzel anım daha var, Bursaspor'un kuruluş yıllarında, Turgay'ın da GS kalesini yeni teslim aldığı bir dönemde, yaz ayında yapılan Bursaspor-GS deneme maçını izlemiştim, Turgay'ın kale içindeki uçuşlarına hayran kalmıştım. Aslında Bursa'da yaşayan herkesin benzer birçok güzel anısı vardır o güzel Atatürk Stadyumunda…
Ama ne yazık ki, sonraki yıllarda, Bursaspor'un büyümesi ve başarıları paralelinde artan seyirci talebini karşılamak üzere, hem o güzel kapalı tribün, hem de açık tribün, projesiz, gecekondu mantığı ile oluşturulan eklentiler sonunda, o acube görüntüsü içine girdi.
Büyükşehir Belediyesi, kentimizin gelecekteki yaşamını zorlaştıracak yeni stadyumun bu bölgede yapımına karar verirken, Atatürk Stadyumunun yıkımı ile orada kent meydanı oluşturulmasını da planladı. İşte bu aşamada, üyesi olduğum, kapısından içeri siyasetin girmediği, tamamen Bursa yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu SİVİLAY olarak, stadyumun yukarıda anlattığım geçmişini vurgulayan bir basın toplantısıyla konuyu Bursa gündemine taşıdık. Ardından kentimizin değerli sivil toplum kuruluşları yargıya başvurarak yıkım kararını iptal ettirdiler.
İşte bu aşamada konunun önünü açmak ve hem Atatürk Stadyumunu yaşatmak, hem de kentimize etkin bir meydan kazandırmak amacıyla, Sayın Recep Altepe'nin önüne, gene EKOHABER'deki bu köşemde, aşağıdaki önerilerimi yaydım;
Gelin o acube açık tribünleri ve ilk yapım şekli bozulmuş kapalı tribünü yıkın. Yerine eski Atatürk Stadyumunun fotoğraflarından tarihi kapalı tribünü projelendirin ve yeniden inşa edin. Açık tribünlerin bulunduğu alanın dış kenarlarını yeşil örtüyle çevirin, sahanın çimini koruyun, atletizm pistini, uluslararası standartlara uygun, tartan pist olarak yeniden oluşturun.
Stadyumun kapıları tüm Bursalılara 24 saat açık olsun,
isteyen istediği zaman bu alanda sporunu yapsın, amatör küme futbol maçları burada oynansın, tartan pisti hem okullar, hem de profesyonel sporcular kullansın, hem ulusal, hem uluslararası atletizm müsabakaları organizasyonlarına talip olalım. Açık hava konserleri, büyük sosyal ve siyasi toplantılar burada yapılsın. Ve de gelin, II.dünya savaşı sonrasının zor ekonomik koşulları içinde inşaatını yaptıran Rahmetli Haşim İşcan anısına bu stadyuma onun adını, yeni stadyumumuza da ATATÜRK STADYUMU adını verelim.
Bu oluşuma paralel, stadyum yanındaki, Spor İl Müdürlüğünü, Kapalı Yüzme Havuzunu ve Kapalı Spor Salonunu, kentimizin başka bölgelerinde yeniden yapılandıralım ve bu binaları da yıkalım, ortaya çıkacak alanları yeşillendirelim, Kültürpark'la bütünleştirelim. Böylece yeşil Bursamıza, yeşillikler içinde, çok renkli, çok amaçlı ve de çok geniş bir meydan kazandıralım.
Sayın Recep Altepe bu önerilerimi kabullendiğini, sadece tribünleri yıkarak ve kapalı tribünün eskiye uygun projelerini hazırladıklarını beyan ederek gösterdi.
İşte 1MAYIS gösterileri önüme bu güzel anılarımı sererken, ben de hem güzel kentimizi yönetenlerin, hem de kentimizin güzelliklerine sahip çıkan sivil toplum kuruluşlarının önüne, kentimize yeni güzellikler kazandıracak, yukarıdaki önerilerimi tekrar sunuyorum.
Ve kentimizi yöneten Sayın Valimize, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve değerli Sivil Toplum Kuruluşlarımıza sesleniyoru

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?