USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ekonomik fırtına

03-04-2018

ABD Başkanı Trump, ülkelerine ithal ettikleri bazı mallara ek vergi ve bazı kısıtlamalar getirerek dış ticaret açıklarını küçültmeyi amaçlıyor.
Sürekli ekonomik yayın yapan bir TV kanalında, ABD devlet başkanı Trump'ın seçimden önce yapmış olduğu açıklamalarından bir parça gösterdi, açıkçası bu gün yaptıklarını anlatıyordu.
Şöyle söylüyordu Trump,'Çin geçmişte çok faul yaptı, hiçbir zaman etik davranmadı ve fikri mülkiye haklarına saygı göstermedi, ekonomik kurallara uymadı, ben seçimleri kazanırsam bütün bunların hesabını sorup kaybettiklerimizi geri kazanacağız.'
ABD aslında ÇİN'i hedef alıyor, ABD'ye mal satan ülkeler de bundan zarar görüyor.
ABD konusunda belki haklı çünkü 2017 yılında 2.4 trilyon dolar ithalat,1.5 trilyon dolar ihracatı var yani 900 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı var.
Ve ÇİN hükümeti bu günlere gelmek için, ne dünya ticaret birliği kuralları nede çevre değerlerine dikkat etti ve bütün dünyada yapılan her ürünü taklit ederek çok ucuz fiyatlara sattı.
ABD'nin Çin ile ticari durumu ise şöyle yine 2017 rakamlarına göre ithalat 536 milyar dolar, ihracatı ise 136 milyar dolar.
Bu arada ABD hükümeti çeşitli klasik enstrümanlar uygulayarak ithalatını kısıp, ihracatını artıracak.
Ülkemiz ise ABD'nin çelik ve alüminyum hammaddelerine getirmiş olduğu ek vergiler nedeni ile etkilenecek gibi görünüyor. Maalesef ABD bazı ülkeleri bu vergiden muaf tuttu ama ülkemiz bu muafiyetin dışında kaldı, şimdilik durum böyle umarım ileride değişir.
ABD'nin savunmuş olduğu serbest ticaret ve gümrük duvarlarını karşı vermiş olduğu mücadele Trump döneminde tersine döndü.
Umarım ve dilerim ki ülkemiz bu ekonomik fırtınalardan nasibini almaz ama dövizin yükselmesi ve yazıyı yazdığım anda doların 4 TL nin üstüne çıkması ve dövizin yükselmesini birazda bu durumlara bağlıyorum.
ABD bütün bunları, sadece Çin için değil dış ticaret açığını ve üretim açığını kapatmak, işsizliği azaltmak için kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor. Bizim ülkemizde kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmek zorundadır ve elinden geleni de yapmaya çalışıyor.
Zaten ülkelerin dostlukları yoktur, karşılıklı çıkarları vardır.
Bir üretici olarak her zaman söylüyorum, ekonomik fırtınalar ve savaşlar nasıl olursa olsun, üreten ülkeler çok az etkilenecektir. Dolayısı ile sanayide olsun, tarımda olsun, hizmet sektöründe olsun daha çok daha çok üretmeliyiz.
Zira ekonomik güç en büyük güçtür.
15 yıldır yazılar yazdığım ve bundan dolayı da büyük onur ve saygı duyduğum, keyifle okuduğum EKOHABER gazetesinin 23.yılını kutluyorum.

Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?