USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ada bazlı projelere vize…

03-04-2018
Geçen hafta toplanan Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi gündeminde ''Kentsel Dönüşüm Projeleri'' ön sıralara oturdu. Kentsel dönüşümde 0.50 emsal artışı uygulamasından kaynaklanan sorunların çözümü için atılan adımları, bir yandan yanlışlardan kurtaran, diğer yandan da hızlandıran kararlar alındı, bu oturumda.
Genelde site bazında, 0.50 emsal artışına dayanarak ruhsat almış ve inşaatlarına başlanmış 47 projenin önünü açma yolundaki sorunların çözümüne ait kararlar, İyi Parti'nin çekimser kalması dışında, diğer partilerin oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentimizin geleceği için büyük önem taşıyan bu kararı destekledikleri için tüm partilere teşekkür etti ve konuşmasının devamında, ''Bundan sonra, eskiden olduğu gibi, 0,50 emsal artışıyla site ve bina bazlı dönüşümler yapılmayacaktır, ada bazlı konsept dönüşümlerin önünü açacağız. Nitekim site bazlı dönüşüm için izin isteyen 56 projeyi reddettik, artık bu tür taleplerin bize gelmemesi gerekiyor. Kentsel dönüşümle ilgili konuların, en ince detaylarına kadar, bundan sonraki meclis toplantılarımızda görüşülmesini arzu ediyorum'' diyerek, geleceğin Bursa'sının resminin çizileceği dönüşüm kararlarının temel taşını koydu.
Başkanın bu konuşmasının, ''Kentsel dönüşümle ilgili konuların, en ince detaylarına kadar, bundan sonraki meclis toplantılarımızda görüşülmesi…'' bölümü beni umutlandırdı. Ben ince ve fakat yerküre üzerinde var olabilmeyi hedefleyen detayları, ''YAŞAMSAL DEĞİŞİM'' başlıklı yazımda işlemiştim. Belki Sayın Başkanın ortaya koyduğu bu geniş bakış açısıyla, planlı ve sağlıklı bir kentsel dönüşümün, depreme dayanıklı yapıların yerleştiği, sosyal donatımlarıyla, yollarıyla, ulaşım sistemleriyle, yeşil alanlarıyla zenginleştirilmiş yerleşimlerin oluşumunu içereceğini düşünebiliriz. Ancak bugün insanlığın karşısında, depremlerden çok daha büyük tahribatı oluşturacak bir doğa felaketi var, KÜRESEL ISINMA ve İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, bu nedenle kentlerin fiziki yapılarının sağlamlaştırılması, zenginleştirilmesi, yerküre üzerindeki yaşamın sürdürülebilir olmasına yetmiyor, kent içindeki yaşamın da dönüşmesi gerekiyor.
Biliyorsunuz, Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin tetikleyicisi sera gazları, metan ve CO2, işte yaşamsal dönüşümümüzün hedefinde bu gazların salınımlarını azaltmak olmalı. Yapılan çok geniş kapsamlı ölçümler, araştırmalar, atmosfere bırakılan CO2 miktarının neredeyse %20sini ulaşım araçlarının ürettiğini gösteriyor. Gene biliyorsunuz, bu gün dünyada elektrikle çalışan otomobil üretimini hedef alan çalışmalar yoğun biçimde sürüyor, ama bu küresel felaketin farkında olan kentler, kent içi ulaşım şekillerini de dönüştürüyor, bisiklet o kentlerin önde gelen ulaşım aracı oluyor.
Aslında Bursa bu hedefe doğru ekin adımlar atmaya başladı, geçen dönem yaptırılan ve 2030 yılına kadar kentimizdeki gelişimleri hedef alan, Dr. Brenner Ulaşım Master Planı, Bursalıların kent içi ulaşımlarında bisikleti ağırlıklı olarak kullanmalarını ve 2030 yılına kadar kent içinde, yılda 33km bisiklet yolu yapımını ve toplamda 250km bisiklet yolu ağının oluşumunu öneriyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, ''Ülkemizde spor amacıyla yaygın olarak kullanılan bisikletin, bir ulaşım aracı olarak da etkin kullanılmasının sağlanması gerekmektedir'' ön sözüyle başlayan ve kentlerde oluşturulacak bisiklet yollarının tüm standartlarını belirleyen, ''Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu'' yayınlayarak belediyelerin önünü açıyor.
Aslında Bursa, bisikletin ulaşım aracı olarak kullanımının alt yapısının yapımına, dönemimde oluşturduğumuz Ertuğrulkent yerleşkesinde başladı, sonraki yıllarda yapılan Özlüce, Altınşehir, Yüzüncüyıl ve Uludağ Üniversitesi'nde bazı bölümler yapıldı. Şu anda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi bu bölgedeki bisiklet yolu ağının, bakanlık kılavuzuna uygun biçimde bütünleşmesi üzerinde yoğun olarak çalışıyorlar. Trafik işaretleri ve trafik lambalarıyla, bisiklet parklarıyla donatılmakta olan bu bisiklet yolu ağı, bölüm bölüm hizmete sokulacak.
İşte Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a ve tüm Siyasi Parti temsilcilerine, kentsel dönüşümün detaylı olarak konuşulacağı meclis toplantılarında, KENT İÇİ BİSİKLET YOLLARI AĞI'nın da, kentsel dönüşümün kopmaz parçası olarak yerleştirilmesini öneriyorum.
Bir başka ve de gene Küresel Isınma ve İklim Değişikliği olgusuyla bağlantılı olarak, kentsel dönüşüm içinde yer alacak yapılarda, kiremit çatı yerine YEŞİL ÇATI oluşumunu öneriyorum. Bu uygulamayla da planlarda yeşil alan olarak ayrılan bölüme, tüm yerleşim alanlarını da yeşil alan olarak eklemek mümkün olacaktır.

EKOHABER Gazetemiz 23. yayın yılını kutluyor. Ben de, başarılarla dolu bu 23 yılın 19'unda, onlarla beraber olmanın mutluluğu içinde, başta Tahsin Ardıç olmak üzere, tüm EKOHABER ailesinin 23. yayın yılını kutluyorum.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?