USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Türk Lirası ne zaman değerlenir?

27-03-2018

LIBOR'u duymayananız yoktur, özellikle dolar borçlanması konuşulduğunda LIBOR artı şu kadar şeklinde ifade edildiğini biliriz. LIBOR London Interbank Offered Rate'in kısaltmasıdır ve 'Londra bankalar arası piyasasında teklif edilen oran' olarak tercüme edilebilir. Bir dolar borç verilirken bankalar bir fiyat tespit ediyorlar ki bu da mevcut riskler ve doların enflasyonuna bağlıdır. Elde edilen fiyat baz alınarak borç almak isteyenin riski üzerine ekleniyor ve borçlanma faizi tespit ediliyor basit bir tanımlamayla.
Türk Lirası fiyatlaması nasıl yapılıyor? Aslında genel bir bakışla ülkemizde faizin serbest piyasada belirlendiği söylenebilir ancak detaya bakıldığında faizin belirlenmesinde önemli bir mekanizmanın varlığı görülecektir.
TL faizinin ilk olarak tahvil piyasasındaki arz ve talebe göre belirlendiği kabul edilir. Bu doğru olmakla birlikte piyasa yapıcı bankaların, hazine yönetimiyle birlikte fiyat oluşturmaya çalıştığı bilinmektedir. Ayrıca kamu bankalarının hatta Merkez Bankası (TCMB )'nın - ki son yıllarda TCMB' nin rekor seviyede tahvil alımı yaptığı bilinmektedir-alımları tahvil faizinin oluşmasında belirleyici olmaktadır.
Bu noktadan itibaren oluşturulan piyasa fiyatı yeniden TCMB' nin politika faiziyle desteklenmektedir. Peki faizin oluşması aşamasında önemli bir veri olan enflasyon rakamına gelince...
Ülkemizde resmi kayıtlarda geçen yıllık fiyat artışlarına inanan yada bu rakamları alacağına gönül rahatlığıyla uygulayan kimse var mıdır? Düşünün daha enflasyon noktasında ortada bir mutabakat yoktur.Dünyada faiz, enflasyon artı risk primi olarak hesaplanırken biz de bilmediğimiz bir enflasyonun altında bir faiz haddiyle yolumuza devam etmekteyiz.
Gelişmekte olan ülkeler için genel bir kuraldan bahis edilir; enflasyon artı iki puan şeklinde hesaplanan faiz oranının dengeli bir büyümenin anahtarı olduğu yazılır.
Ülkemizde geçerli mevcut rakamlara bakıldığında bu kuralın çok uzağında olduğumuz görülecektir.
TL değerinin olması gerektiği yerde olması için yapılması gerekenler ortadadır. Bunlar yapılmadığı sürece ekranda sürekli değişen rakamlara yapacak bir şey yoktur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?