USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

En iyi kim?

23-03-2018

Yıllardır “Gelmiş geçmiş en iyi futbolcu kim?” sorusuna cevap aranıyor. Birkaç isim öne çıksa da görüş birliğine varılabilen bir futbolcu olmadı bugüne kadar.

Çünkü yeteneğe göre mi karar verilecek, yoksa kariyere göre mi, kazanılan kupalara göre mi belli değil. 

Bazıları da Dünya Kupası kariyerinin belirleyici olduğunu görüşünü savunuyor.

Ama bu pek sağlıklı değil; çünkü bazı yıldızlar çok yetenekli; ama yer aldığı milli takım yetersiz olduğu için kupalara uzanamamış olabiliyor.

Bunun tersi olarak bazıların da yeteneğini sergileyebileceği milli takım ve kulüp takımlarında şans bulduklarından başarıyı yakalamaları kolaylaşıyor.

Tabii bir de işin saha içi mevki yönü de var.

Belki de en iyisi saha içi pozisyonuna göre değerlendirmek.

Çünkü orta saha ve forvet oyuncuları daha popüler ve parıltılı oluyor.

Şöyle geçmişten günümüze futbolculara aklımıza getirelim istiyorum.

Ki bazıları izlenmeden duayenler Halit Kıvanç ve Orhan Ayhan’ın radyo anlatımlarıyla kalplere kazınan isimler,

Bazılarını ise kısa maç özetleriyle görebiliyoruz, bazılarını izleme şansını yakaladık veya izlemeye devam ediyoruz.

Çok geriye gitmeyelim. 50’lerden itibaren Pele, Garrincha, Didi, Vava, F.Puskas, O.Varela, N. Santos, Lev Yashin, A.Di Stefano, B.Charlton, Boby Moore, M.Sindelar, G.Meazza, Eusebio, G.Banks, C.Alberto, Luis Monti,  Fritz Valter, Jımmy Graves o dönemlerin en popülerleriydi. Ellilerden yetmişlere kadar dünyayı salladılar.

Onlardan sahneyi, Cruyff, George Best, Filozof Socrates Beckenbauer,  Zico, Gerd Müller, Sepp Maier, Ian Rush, Kempes, D.Passerella, J.Neeskens, Kanny Daglish, P.Breitner, Rummenige gibiler devr aldı.

Sonrasında yani 80'lerin başından itibaren yine bir Güney Amerikalı, Arjantinli Maradona başrole çıktı.

Futbolu ve başarıları kadar çalkantılı özel hayatıyla da gündemden düşmedi. Napoli’ye kazandırdığı başarılarıyla Napoli kentinde hala en önemli isim konumunda. 1990 Dünya Kupasında Napolilerin Maradona için İtalya’yı değil, Arjantin’i desteklediği hala akıllalrda. Falkland Savaşı’nın intikamını İngiltere’ye elle gol atarak alması! ise hala unutulmaz. 

Bazı Arjantinlilerin işi abartıp ülkesinde 'Maradona dini' kurdukları bile biliniyor.

Bu büyük futbol ikonunu o dönemlerde ve sonrasında Platini, C.Centile, Z Boniek, Baresi,H.Sanchez  Gullit, Rıjkaard, Van Basten, Cafu, Romario, P.Schmeichel, Roberto Carlos, G. Batistuta, Hagi, Ronaldo, R. Baggio, L.Matheus, Hagi, J.Klinsman, Z.Zidan, T.Henry, P.Maldini, E.Cantona, P.Scholes, L.Figo, Pirlo, Rivaldo, D.Backham, P.Gasgoine, Gigs, Xavi, D.Piero, T.Henry,  Ronaldinho gibiler izledi.

Bu isimlerde futbolseverleri adeta büyüledi, yeni futbolseverler oluşmasına neden oldular.

Günümüzde ise

Messi, C.Ronaldo, G.Buffon, İniesta, Neymar, Z.İbrahimoviç, D.Bale, S.Ramos, G.Pique, Marcelo, L.Suarez, D.Drogba, R.Levandowski, F.Torres, D.Alves, P. Pogba, E.Hazard, M.Salah, Cavani , Mbappe, Dembele, Dybala fırtınası esiyor.

Geçmişten bugüne tüm bu oyunculara bakılarak “Acaba en iyi hangisi?” tartışması da devam ediyor.

Hatta yıldızlar da zaman zaman aralarında bu konuda atışıyorlar.

Pele “Üç dünya kupası kazanıp benim kadar gol atan birini bulabilirseniz karşıma getirin ancak o zaman en iyi kim diye tartışabiliriz” diyerek konuyu kendi açısından kapatıyor. Siyah İnci, günümüzün en iyisi olarak da vatandaşı Neymar’ı gösteriyor.

Buna karşın Brezilyalıların bir kısmı ise “Pele’yi Pele yapan minik kuş Garincha’dır ve O, Pele'den daha iyiydi” iddiasında.

Maradona ise Pele için “Avrupa’da oynamadı, ben O’ndan iyiyim hem dünya kupasında hem de Avrupa’da kupa kaldırdım” diyor.

İkilinin yıllardır bitmeyen bu tarz atışmaları ilgiyle takip ediliyor.

Günümüzün yıldızlarının fanları da en iyinin kendi idolleri olduklarını iddia ediyor.

Fransızlar Platini ve Zidan’ı en iyi olarak görüyorlar.  Champs elysees’teki zafer anıtına resimlerini yansıtıyorlar.

Romalılar ise “Totti varken Sezar da kimmiş” modunda.

Birçok futbolsevere göre en iyi, dünya dışı varlık olan! Messi, yeteneğini profesyonellikle birleştiren Bay Body C.Ronaldo’cuların sayısı da az değil.  Efsane gollerin adamı bay ego Zlatan İbrahimoviç hayranları da oldukça fazla. Kimine göre ise müthiş çalımları, asistleri ve golleriyle hepsinden komplike olan Neymar en iyileri.

Bunların dışında önemli bir kesimde “Söz konusu futbolsa Ronaldinho ve diğerleri vardır” diyerek tartışmaya bile girmiyor.

İsimlerini duyduğumuzda bile baş döndürüyorlar değil mi?

Diğer yandan futbolda çok gelişti geçmişteki yıldızlar günümüzde olsa ne yapardı, aynı başarıyı yakalayabilirler miydi?  Bu da konunun tartışılan bir başka boyutu.

Tabi ki bilemiyoruz. Üst düzey yeteneklere sahip olduklarına göre günümüz futboluna da uyum sağlayacaklarını düşünüyorum.

Ama şunu net söyleyebilirim her şeyde olduğu gibi futbol ve futbolcularda da eskinin tadı, romantizmi, havası, etkisi yok. 

Hayatın her alanında da böyle değil mi zaten? 

Araba modellerinde, müzikte, sinemada, sanatın eskilerinde var olan  kalite, ruh, etki inkar edilebilir mi? İkon olmayı, klasikleşmeyi başarabilenler hep eskiler.

“Bu kadar yazmışsın peki Sence en iyi kim?” diyenleriniz olabilir, 

Hemen söyleyeyim.

Futbol kalitesini, özelliklerini, kariyerini, popülaritesini, başarılarını ve bıraktığı etkiyi düşünerek

Bana göre “Gelmiş geçmiş en iyi futbolcu” Diego Armando Maradona’dır.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?