USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Üreticiye pranga risk oluşturuyor

20-03-2018

Geçtiğimiz hafta açıklanan cari işlemler açığı alarm zillerinin çalmasına neden oldu. Düşüşün yılda 10 milyar usd açık oluştuğunda büyük bir krize girmiş bir ülkede bugün ayda 7,1 milyar usd cari işlemler açığı vermekte.
Herkesi hayrete düşüren konu, TL bu kadar değersizleşmişken dış ticaret dengesinin hala olumsuz yönde ilerlemesi. Oysa beklenti, geçen sene TL kurunda yaşanan değer kaybının cari işlemler açığı sorununu ortadan kaldıracağı yönündeydi.
Bu noktada uzmanların yaptığı yorumlara bakılırsa bu tablonun gelecek için çok olumsuz olduğu anlaşılmaktadır. İhracatımızda bir miktar artış olsa da tarım ürününden hammaddeye ülkemiz ekonomisinin tamamen dışa bağımlı olduğu artık açığın yapısal bir sorun olduğu noktasında fikir birliği olduğu anlaşılmaktadır.
Bir başka deyişle yerel para biriminin değeri ne kadar azalırsa azalsın, Türkiye ekonomisi dış ticaret açığı vermeye devam edeceği ifade ediliyor.
Fakirleşmeye devam ettikçe daha da fakirleşen bir kısır döngüye girmiş durumdayız.
Yapısal nedenden dış ticaret açığı vermekte olduğumuz ifadesini bir açıklayalım. Türkiye nüfusu artmaktadır, bu nedenle ihtiyaçları niteliksel ve niceliksel olarak fazlalaşmaktadır. Ülkemiz ekonomisi artan ihtiyaçları karşılayacak şekilde üretim kapasitesini arttıramamaktadır. Hayat devam edeceği için ihtiyaçların karşılanmaması gibi bir durum söz konusu değildir. İşte bu nedenle borçlanarak hayatımızın devamı için gereksinimlerimizi gidermekteyiz.
Bu sürdürülebilir bir durum değildir.
Hal böyleyken üreticiler sürekli kamu denetimleri, yetersiz desteklerden v.b. nedenlerden daha fazla yatırım yapmaktan kaçınmaktadır.
Şu görülmektedir ki, ülke hiç olmadığı kadar hayatını riske atıp üretimi geliştirecek girişimciye ihtiyacı vardır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?