USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dış ticaret açığı nasıl düşürülebilir?

06-03-2018

Günümüzde en şiddetli savaşlar ticaret alanında olmaktadır. Devletler birbirlerini ekonomik açıdan vurmaya çalışmaktadır. Para birimleri arasında yaşanan değişimler, tarifelerde yapılan müdahaleler sonucunda küresel rekabet koşulları oluşmaktadır. Dış ticaret açığı veren ülkelerinin bir süre borçlanarak düzenlerini devam ettirseler de bir anda piyasa güveni sarsılmak suretiyle krizlere sürüklendiği bilinmektedir. Bu durumu ülkemizin çok acı bir şekilde tecrübe ettiği hepimizin malumu.
Yaşanan krizlerin toplumsal çöküntüye yol açtığı göz önüne alındığında dış ticaret açıklarının kamu düzenini tehdit edecek düzeyde olduğu kabul edilecektir.
Müreffeh, istikrarlı bir toplum yaratmanın başlıca yolunun dış ticarette dengenin sağlanması olduğu karşımıza çıkmaktadır.
Son gelişmelerle sektör bazlı teşvik verilmesi noktasına gelinmesinin nedeni budur.
Dış ticaret açığını düşürülmesi sadece istek ya da hedefler konularak gerçekleşmesi pek mümkün görülmemektedir. Sektörlerle birlikte bir plan hazırlanması, detaylı ürün ve teknoloji çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
İthal ürünlerin ikame edilmesi için yerli alternatiflerin kullanımı noktasında güven oluşturulmasına katkı sağlanmalıdır. Kalite açısından kamu bir garanti oluşturmalı tüketici buna güvenerek gönül rahatlığıyla yerli malı tüketmelidir.
Yerli ürünlerin satışında bazı finansman kolaylıkları dahi gündeme gelmelidir.
Özellikle tekstil ve otomotiv sektörünün yatırım kalemlerinde yapılacak işler olduğu bilinmektedir.
Paramızın değerini korumak ve istikrarlı bir toplum yaratmak için yapabileceğimiz çok şey vardır.
Bir zamanlar 'Yerli malı Haftası' kutlanırdı, daha sonra unutuldu gitti. Gün yeniden yerli malının her noktada ihya edilmesi günüdür. Ticaret savaşında ayakta kalmak istiyorsak üretmeliyiz, ürettiğimizi güvenerek kullanabilir hale gelmeliyiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?