USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İhracat çok ama çooook ciddi bir iştir...!

20-02-2018
Türkiye 31 Aralık 1995 yılında gümrük birliğine dahil oluşundan itibaren, şirketler stratejik olarak ihracatı daha çok düşünmeye başladılar. Hükümetlerin ihracat yapanlara büyük teşvik olanakları ile ülkemiz de 2000 yılında ihracat yapan şirketlerin sayısı 25 bine ulaştı. Daha sonraki hükümetler döneminde de bu teşvikler çeşitlenerek, artarak ve yeşil pasaport verilmesine kadar önem kazandı. Günümüz de ise ülkemizde 70 ihracatçımız var. Ancak ihracat yapan firma sayısı kadar, ihracat başlayan firmaların bu süreci devam ettirmeleri en az ihracat kadar önemlidir. İhracat bence dünyanın en önemli ticaret olaylarından biridir.
İhracat yapan ülkeler dünya devleti ülkeler halini alarak, itibarlarını da arttırırlar.
İhracat yapan firmalar bu nedenle çok dikkatli olmalıdırlar. İhracatı yapan firmalar çok uğraşarak elde ettikleri müşteriye malı zamanında gönderemezlerse, yanlış ve kusurlu ürün gönderir ise veya sözleşmelere uymaz ise; Hem ülke kaybeder, hem bulunduğu sektör zarar görür hem de müteşebbis demoralize olarak bir daha ihracatı düşünemez.
TİM in yapmış olduğu araştırmalar ve
TUİK araştırmalarına göre.
2000 yılından 2017 yılına kadar ülkemizde 201 bin firmamız sadece yılda bir defa ihracat yapmışlar. Ancak bu firmaların sadece yüzde 2 si yani 4500 ihracatçı 17 yıl sürekli ihracat yapabilmiş. Mevcut 70 bin ihracatçımız ise 17 yıl boyunca sadece 1 defa ihracat yapabilmiş.
Bundan dolayı ihracat yapmak çok
hem de çok ciddi bir iştir.
Yani 131 bin kuruluş ilk kez ihracat ile
tanışmış fakat bir daha ihracat yapamamıştır.
İhracat yapan firmalar altın yumurtlayan
tavuklardır, kümeste yontulacak kaz asla değildir.
Daha önce de söylemiştim ihracat yapan firmalar,
ülkelerinin milli takımları gibidir. Her hareketi ile
ülkelerini temsil ederler.
Bu arada canını dişine takarak gece gündüz
çalışan, dünyayı turlayan ihracatçılarımızı
her zaman kutluyorum.
Acizane bir şekilde 1993 yılından günümüze sürekli ihracat yapan 4500 firma arasından birinin temsilcisi olarak, her malın ihracatı yapılabilir yeter ki ciddiyet, disiplin, ahlaki değerler ve azim olsun.
Bu nedenler tekrar vurgulamak istiyorum.
İhracat çok ama çooook ciddi bir iştir…!
Ama asıl olanda sürekliliktir.
Sayılarımla.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?