USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kurak bir mevsimin ardından...

20-02-2018


Bu yıl önemli boyutta kuraklık yaşıyoruz. Bazı yılların yağışsız geçmesi normaldir, daha önce de benzer kurak yıllar geçirmiştik. Önemli su kesintilerinin yaşandığı yılları hatırlıyoruz. Bulduğumuz tüm kaplarda su biriktirmenin sıkıntıları aklımızdan gitmiyor. Büyükşehirlerde yaşanan bu sorunların aşılması için yeni projelerin devreye girdiğini biliyoruz. Barajlar, su getirme işleri Marmara Bölgesi' nde gerçekleştirildi, geçen son yirmi yılda...
Bugüne geldiğimizde bu denli yapılan yatırımlara rağmen önümüzdeki yaz susuzluk yaşayabileceğimiz görülmektedir. Nedeni yağışların çok az olması yanında büyükşehirlerin hızlı büyümesidir. Suya ihtiyaç katlanarak artarken kuraklığa yakalanmanın zorluğuyla yüzleşiyoruz.
Mevcut durumda iki şey yapabiliriz.Bunlardan birincisi yağışların yoğunlaşması için dua etmek. Diğeriyse süratle su tüketiminde bilinçli davranmayı sağlamak için kampanya başlatmak.
Bursa' da evsel hem de sanayi amaçlı su tüketimi gerçekleştiği göz önüne alındığında nelerin yapılabileceği görülebilecektir. Hem sade vatandaş hem de üretim proseslerinde görev alanlar üzerinde bilinçlendirme çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır. Diğer taraftan su tarifelerinde tüketiminin daha verimli hale gelmesini sağlayacak değişikliklerin yapılması gündeme gelmelidir.
Bugünden suyun verimli kullanılması sağlayacak adımların atılmaması durumunda korkarız yakın gelecekte çok zor durumda kalabilmemiz ihtimal dahilindedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?