USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Güzelbahçe örnek olmalı?

06-02-2018


Geçen hafta Karacabey'e yapılması düşünülen uydukent ve Bursa trafik sorununu irdeleyen bir yazı kaleme almıştık. Kısaca hatırlatmak gerekirse, bu adımın Bursa' nın muhtemel yeni yüklerini hafifletmek için doğru bir adım olduğunu ancak mevcut sorunlarını çözmek noktasında yeterli olmayacağını ifade etmiştik.
Takip eden günlerde Belediye Başkanı' nın konuyla ilgili daha detaylı bilgi verdiğine şahit olduk. Açıklamalara bakıldığında uydukentle ilgili doğru bilgiler aktardığımız görülmektedir; kentin batısında yeni kurulmakta olan sanayi havzasına yakın bir noktada kamuya ait alanda yaklaşık 250 bin kişinin yaşayabileceği bir yaşam alanı planlanmaktadır. Bu yeni yaşam alanında ikamet edecek insanların Bursa şehir merkezine bağımlı olmadan ihtiyaçlarını karşılayacak bir donatıya sahip olacağı söylenmektedir.Buraya kadar her şey çok güzel, çalışma alanlarına yakın bir yerleşim şehre olan trafiği azaltacaktır. Ancak ne yaparsanız yapın böylesi bir yerleşimin Bursa' yla bir bağlantısı olacaktır. Bu bağlantı da inşa edilmekte olan İzmir-İstanbul Otoyolu üzerinden gerçekleşecektir.
Yeni kurulmakta olan yeni sanayi havzası ve uydukent otoyolla Bursa' ya bağlanacak dediğimizde bugünlerde kimsenin konuşmadığı bir husus karşımıza çıkmaktadır. Otoyol gişelerinin Bursa Çevre Yolu çıkışında tesis edilmesi halinde batı planlaması doğmadan ölecektir. Kimse şehre ulaşmak için otoyola para ödemek istemez. Hele devlet karayolu bağlantısı alternatifi çok uzak bir noktada olan bir yaşam alanında kimse oturmayı tercih etmez. Buna benzer bir durum geçmişte İzmir' de yaşanmıştır. İzmir-Çeşme Otoyolu Güzelbahçe bağlantısı yıllarca tartışılmıştır. Vatandaş şehir içinde yaptığı yolculuk için otoyola ücret ödememek için yıllarca mücadele vermiş ve hedefine ancak 2016 yılında ulaşmıştır.
Bugünden, bizde de muhtemel yaşanacak sorunu gündeme getiriyoruz. Şu an bu sorunu ne yerel yönetimin ne de merkezi hükümetin ajandalarına aldığı görülmektedir.
Güzelbahçe örneğinden yola çıkarak, İzmir-İstanbul Otoyolu gişelerinin yeni sanayi havzası ve uydukent ' ten sonra oluşturulması gerekmektedir.
Eğer bu planlama bugün yapılmazsa ileride çözülmesi kolay olmayacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?