USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yassı çelik ile yuvarlak çeliğin savaşı...

23-01-2018

Piyasalarda ki adı yassı çelik ve yuvarlak çelik.
Ama resmi dilde kullanılan ad ise SICAK YASSI ÇELİK ve İNŞAAT DEMİR dir.
Yassı çeliğin kullanma alanları otomotivden tutunuz, evimizdeki kalorifer peteklerinden, perakende sektörüne, inşaat sektörden, su, doğalgaz borusuna, oradan gemicilik ve ulaşıma kadar çok geniş alanda kullanılmaktadır.
Aynı zamanda yassı çelik, demir ve demir dışı metaller ihracatçılar birliği dış ticaretimizde çok önemli rol oynamaktadır.
Yuvarlak çelik ise büyük bir oranda inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
İnşaat sektörünün çok hızlı gelişim göstermesi ve kentsel dönüşüm de etkisi ile ülkemizdeki yuvarlak demirin ihtiyaca cevap verememesinden dolayı;
İnşaat demir ithalatına devlet sıfır gümrük vergisi uygularken, yassı demire % 9 oranında gümrük vergisi uygulanmaktadır.
Bu duruma yassı demir kullanan ihracatçılar birlikleri ve dernekleri ayrımcılık olarak nitelendirerek itiraz etmektedirler.
Gerekçe olarak ise yassı demir fiyatlarının yüksek olması ve ihracatı ve rekabeti olumsuz olarak etkilediklerini iddia etmektedirler.
Yine yassı demire uygulanan gümrük vergisi nedeni ile yassı demirin iç piyasa fiyatları dünya piyasalarının üstünde olduğunu söylemektedirler.
Yassı demir ülkemize döviz getirirken, yuvarlak demir iç piyasaya hükmetmektedir.
Yassı çelik kullanıcıları bir platformu oluşturarak bu konuyu hükümetin gündemine taşımaktadırlar.
Sektörün içinde bulunan ve üretimimizin büyük bir oranını oluşturan bir yassı çelik tüketicisi olarak, artan rekabet koşullarında şu anda ülkemizdeki yassı çeliğin fiyatının gerçekten de pahalı olduğunu düşünenlerdenim.
İhracatta büyük bir rekabet unsuru oluşturduğu da bir gerçektir.
İhracatımızın yüzde 25 ini gerçekleştiren demir ve demir dışı metalcilerin bu sesine yetkililerin duyarsız kalmayacağını ümit ve temenni ediyorum.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?