USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa hazırlanamadı

26-12-2017

Geçtiğimiz hafta İzmir-İstanbul Otoyol inşaatının Balıkesir bölümüyle ilgili görüntüler medyayla paylaşıldı. Balıkesir Valisi ve yeni Belediye Başkanı' nın habercileri yanlarına alarak güzergah üzerinde bir gezintiye çıkması sonrası oluşmuştu bu haber. Drone' larla inşaatın son halinin geldiği durum tespit edilirken şehri yönetenler açıklamalarda bulunmuştu. İnşaatın % 70' inin tamamlanması nedeniyle yaşadıkları heyecanı paylaşırken, Balıkesir' de yapılan hazırlıkları anlatıyorlardı. Otoyolun tamamlanmasıyla İstanbul ve İzmir' e yaklaşacakları göz önüne alarak cazibe merkezi olmaya hazır olduklarını duyurdular. Şehir altyapısını kayda geçirip yatırımcıları illerine davet ettiler.
Balıkesir' e yatırım yapacakların nasıl kazançlı çıkacaklarını sözlerine eklediler.
Bursa kontrolsüz büyümektedir. Şehir artık yönetilemez hale gelmiştir. Gelişmelerin arkasında kalınan bir yönetim anlayışı başka nasıl tanımlanabilir?
Otoyol' un Bursa-İstanbul etabının hizmete açılmasıyla etkilerini yaşamaya başladık. İki şehir arasında ziyaretler arttı. Konaklama ihtiyacı azalırken şehir içinde trafik yükü katlandı. Yapılan ölçümlemeler sonucunda Bursa Çevre Yolu' nun günlük trafik yükünün 150 bin civarında olduğu açıklandı. Trafik yükünün bu seviyeye geldiğini Bursalılar bir süredir hissediyordu. Özellikle Geçit Kavşağı' nda yaşanan trafik sıkışıklığı herkesin malumu. Kaza yada bakım onarım işlerinin de Otoyol' da nasıl bir trafiğe neden olduğu biliniyor. İzmir etabının hizmete açılmasıyla bu yükün daha da artacağı bilinirken, Bursa bu gidişata kayıtsız kalmaya devam mı edecek?
Bursa' nın trafik sorununun gündeme alındığı ilk yer bu sütundur. Bursa' nın en önemli sorununun trafik olduğu daha 2000' li yılların ortasında kaleme almıştık.
Bugün acil bir önlem alınmaması durumunda ( yaklaşık 1,5 yıl sonra ) İzmir etabının açılmasıyla Bursa felç olacaktır.
Acil önlemler içerisinde sadece yeni yollar açılması mı olmalı? Hayır.
Bursa acilen bir dönüşüme tabi tutulmalıdır. Şehir merkezinde üretim ve depolama faaliyetlerinin şehir dışına taşınması için adımlar atılmalıdır.
u iş için planlama ve teşvik adımlarına ihtiyaç vardır. Bursa çıkışından itibaren İzmir etabının kavşaklarında bu amaçlara hizmet edecek alanlar planlanmalıdır.
Sözü edilen çalışma alanlarının yanı başında uydu kentler, sosyal donatılar düşünülmelidir.
Mevcut durumda Nilüfer ilçesinde bir hanımın kullandığı aracın önünde bir kamyon arkasında bir TIR' la yürüyen trafik olacakların ayak sesleridir. Bursa yaşanır şehir olmaktan çıkmış durumdadır. Üretim, yaşam, eğitim v.b. alanları birbirinin içerisine girmiş, arapsaçına dönmüş vaziyettedir.
Yapılacak iş, yeni bir açılımla arapsaçını bir bir çözülmesidir.
Bursa İstanbul' a yaklaştı ancak şehir buna hazırlanmadı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?