USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

HATAY

05-12-2017
Daha önceki iş seyahatlerimde İskenderun'a kadar gidip Hatayı görememiştim.
Hatay ili ve ilçeleri ile cumhuriyetimize 1938 katılması ve bu katılım konusunda Atatürk'ün oynadığı önemli rol hep hafızalarımda yerini korumuştur.
Birde Hatay denilince Atamızın 'kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde kalamaz, Hatay benim namusumdur 'sözü asla aklımdan çıkmaz.
Sabiha  Gökçen den Hataya 1 saat 15 dakika. Özellikle hafta sonu İstanbulluların çok ilgisini çeken Hatay, Bursalıların da ilgisini çekmeli diye düşünüyorum.

{yalcinaras resim1}
Eskiden Amik gölü,1955 yılında kurutularak  Amik ovası olduğunu öğrenince sevinmiştim. Hataya gelip görünce üzüldüm zira binlerce kuş çeşidinin artık uğramadığını söylüyordu rehber Derviş Keklik (35 yaşlarında Türkçe, Arapça, İngilizce ve İspanyolca bilen rehber arkadaşımız dünya vatandaşı ve alçakgönüllü.)
Dünyanın en büyük mozaik müzesi ile başlıyoruz seyahatimize. Eski Hatay ve şehrin tarihi dokusu korunmuş vaziyette.
Kültürlerin ortak kenti; Barış, hoşgörü ve kardeşlik merkezi.
Pagan, Musevi, Hristiyan ve Müslüman kültürlerinin 3 bin yıllık 'hemşeri' likleri ile oluşan kentsel beraberlik.
Bir taraftan ezan sesi, diğer taraftan çan sesi bütün dünya ya meydan okurcasına gelin görün ve bizi örnek alın diyorlar.

{yalcinaras resim2}
Şehir ve esnaf turiste alışmış ve misafirperverliğinin en iyi örneklerini gösteriyorlar.
Kalmış olduğumuz otel olsun, gece hayatını renklendiren muhteşem restoranlar ve müzik holleri olsun hepsi eski konaklar ve iş yerlerini restore ederek yaşatmalarına sevindim.16 kişilik gurup arkadaşla gittiğimiz barış şehri Hatay da esnaf son derece ilgili ve işlerinde ciddi.
16 kişilik bir gurup arkadaşımız la birlikte aynı kanaate vardık.
Eğer şehir restore edilsin çoğu Avrupa şehirlerine fark atar. Yine gurup arkadaşlarımızın ortak fikri, doğa çok tahrip edilmiş maalesef  ülkemizdeki çarpık yapılaşmanın çirkin yüzü Hatay da kendisini bize gösteriyor. O güzelim palmiye ağaçların ve narenciye  bahçelerinin arasındaki yeni yapılmış yapı çeşidi doğa ve geçmişi ile maalesef uygun değil.
Yanlış yapılaşma dolayısı ile su şehri Hatay bazı kaynakların kurumasına da neden olmuş.
Hatay ve çevresi birkaç güne sığdırılacak gibi değil. Musa dağı ,Amanos dağları, Roma dönemi harabeleri, mağara mezarlıkları, Caretta Carettaların yumurtlama alanları olan samandağı ilçesinin sahilini gezmekle bitecek gibi değil, bir kez daha geleceğiz diyoruz.
Fakat yemek ve çeşitleri yöreye özgü kağıt kebabı, tepsi kebabı, dürüm ve künefe oy…oy…oy..
Dünyaları gezdim hayatımda bu kadar lezzetli tatları görmedim.
El sanatları, heykelcilik, ipek ürünler, biber salçası, pul biber, sayısızca doğal baharatlar, defne ve zeytinyağı ve defne yağı  sabunu gibi doğal üreticiler den direk satın alıp kargo ile kapınıza gelmesini sağlayabilirsiniz.
Suriyeli misafirler şehre akın etmesi şehrin her türlü dengesini bozmuş.
Başımızın üstünde yerleri var ama misafir de misafirliğini bilmeli demekten kaçınmıyorlar.
Ama her hangi tatsız bir olay şimdiye kadar vukuu bulmamış. Boşuna dememişler, gerçekten barış kenti, hoşgörü kenti bundan dolayı olacak ki hafta sonu şehrin her yeri İstanbul  başta olmak üzere turist kaynıyor.
Ayrıca şehir şöhretli siyasetçi ve sanatçı lara da alışık, biz de çok sayıda şöhret ile karşılaşma fırsatı bulduk.
Saat 15:45 Pazar uçağı ile geri dönerken saat 23.00 kadar da beş uçak daha İstanbul'a uçacak diye bilbordlarda gösteriyordu. İki yıl önce Bursa da Atatürk Merinos Kültür Merkezinde, korosunda ve çalgılarında imam, hahambaşı, rahip, papaz bulunanlardan oluşan Türkçe, Kürtçe, Süryanice, Arapça, İsrail'ce dillerinden şarkılar söyleyen dünya çapında şöhret Antakya medeniyetler korosunu dinleyince bu şehire mutlaka gitmeliyim diye kafaya koymuştum ,bence fırsatınız olursa sizlere de tavsiyede bulunacağım.
Saygılarımla.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?