USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doğru yer Bursa, TEKNOSAB

28-11-2017


Geçtiğimiz hafta, ekonomide yaşanan sıkıntıları özellikle reel sektörün içinde bulunduğu durumu göz önüne alarak 'yerli otomobil' konusunu bir hafta ötelemiştik. Bir baktık ki; Ekohaber yazı işlerinin sıcağı sıcağına gündemine 'yerli otomobil'e almış. Neyse, zamanlama açısından bir miktar geç kalsak ta bu haftaki konumuz Türkiye' ye ait otomobil.
Bursa, tartışmasız otomotiv endüstrisinin başkenti. Bu alanda yetişmiş iş gücü ve kurumlarıyla dünyaya üretim yapar hale geldi. Sektörün kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle ülkenin her yerinden insanları istihdam etmektedir. Ekonominin ihtiyacı olan dövizi kazandırmaktadır.
Otomotiv sektöründe bilgisine güvendiğimiz insanlar 'yerli otomobili' üretmenin sorun olmadığını, problemin otomobilin dünya piyasasına kabul ettirilmesi ve üretim ölçeği açısından fizıbıl olması noktasında olacağı bekleniyor. Ancak kötümserle olduğu gibi iyimserler de mevcut. Otomotiv sektörü özellikle elektrikli- sürücüsüz otomobil sıçramasına hazırlandığı süreçte fırsatların kapıda olduğunu düşünenler de var.
Babayiğitler içerisinde iki Bursalı olduğunu görüyoruz. Karsan ve Zorlu Grubu yerli otomobilde önemli katkıları olacağı aşikar. Karsan zaten yerli araç konusunda tasarım ve üretimini planlayacak seviyeye gelmişti. Zorlu Grubu Türkiye' de teknoloji alanında çalışan yegane yerli girişim ve bir şeyleri üretme azmi ve gücü var. Sektörün mevcut altyapısını düşününce Bursa'nın yerli otomobile damgasını vurması beklenir.
Bugün tasarımı yapılsın yarın yerli bir araç ortaya çıkarılabilir.
Bu işin bir yanı, yeni bir otomobil için planlama ve üretim süreçlerinin oluşturulması gerekir. İfade edilen süreçler yatırımın yapısı ve gereklerini ortaya koyacaktır.
Birden fazla yapının entegrasyonu gerektiren bir üretim süreci için yeni bir yerleşim anlayışına ihtiyaç vardır. Yerli otomobil için doğru şehir Bursa' dır, yukarıda bahis ettiğimiz nedenden dolayı doğru yerinde TEKNOSAB olduğu görülmektedir.
Kent dinamikleri yerli otomobili Bursa' ya kazandırmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?