USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Teknoloji her yerde belirleyici

07-11-2017

Suudi Arabistan'dan gelen haberler dikkatleri çekiyor. Dünyanın en zengin prensleri göz altında. Kapalı bir rejim olduğu için daha fazla bir bilgimiz yok. Yerkürenin en büyük şirketlerinin hisseleri ve petrol fiyatlarının geleceği sorgulanıyor. Apple'dan, twitter'a, Time Warner'dan News Corp ve Citibank'a aklınıza gelecek tüm kurumlarda büyük arap sermayesi mevcut.
Petrol fiyatlarının tepe yapmasından sonra 2008'de yaşanan düşüş Suudi Arabistan'da bazı şeylerin değişmesine neden oldu. Gelirlerinde dramatik azalış yaşayan arabistan, prenslerin harcamalarını karşılayamayacağını gördü. Vergi nedir bilmeyen Suud' lar hayatın bedelini ödemeye başladılar.
Bir yandan sert Vahabi anlayışından uzaklaşan Suudi Arabistan bugün Ilımlı İslam'ı benimsediğini açıkladı. İçinde bulunulan ekonomik darboğazı aşmak için petrol varlıkları tek yerde toplayarak satılması düşünüldü. Olmadı çölde Dubai gibi bir tatil ve eğlence şehri inşa etmek için harekete geçti.
Korkulan ileride petrol gelirlerinin sonlanması durumunda ülkeyi nasıl ayakta tutacaklarını bilmemeleri. Arabistan'da tüm bu çalkantılar yaşanırken Tesla talebi karşılamadığını ve yeni ulaşım teknolojilerini açıklıyor. Türkiye rüzgar ve güneş enerjilerine devasa yatırımlar yapıyor. Yerli elektrikli aracın üretimini hedefleyen niyet anlaşmasının imzasının hemen ardından Suudların tarihinde görülmemiş olaylar yaşanıyor. Şu bir gerçek önümüzdeki dönemde fosil yakıtların otomobil endüstrisinden çıkmasıyla petrolün stratejik değeri ortadan kaybolacak. Petrole bağımlı yaşayan toplumlar için bir kaos senaryosundan bahis ediyoruz.
Bu nedenle şimdiden Suud'lar çalkalanıyor. Zamanla belki de tek gelir kaynağı olarak Hac organizasyonları kalacak. Bu durumunda bazı etkilerinin olacağı beklenmelidir. Tüm bu hususlar göz önüne alındığında bizi de etkileyecek gelişmeler kapıdadır.
Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında belirleyicidir. Suudi Arabistan örneği bu gerçeği bir kez daha kanıtlamıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?