USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Haydi şehir dışına!

24-10-2017


Mükemmel kanunlar oluşturmak ve bunları yürürlüğe sokmak çok zor bir iş değildir. Hele hele Türkiye gibi devlet geleneği olan bir ülkede kanun yapmak her zaman en problemsiz konulardan biri olmuştur. Bizde en dikkat çekici husus çok iddialı çıkan kanunların defalarca revize edilmesidir. Mevzuat açısından bir çok Avrupa ülkesinden daha detaylı çalışmalar içerisinde olduğumuz ortadadır. İyi hukukçularımız, devlet kurumlarımız var; ilave olarak dünyadaki uygulamaların iyi taraflarını alıp en iyisini oluşturduğumuzu iddia ediyoruz.
Bu kadar iddialı çalışmalara rağmen istenen sonuçların alınmadığını görüyoruz. Bunun başlıca nedeni Türkiye' nin kendine has durumudur. Bir ülkenin insanı, toprağı, kültürüyle diğer bir ülkeye çözüm üretme noktasında örnek olamayacağını herkes kabul edecektir. Kısaca yasama çalışmalarında daha yerli ve milli düşünmek durumundayız. Teorik yöntemlerin yerine daha gerçekçi yollarında tercih edilmesi faydalı olacaktır. Mesela Temmuz ayında Remi Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi' deki bazı hususlarda olduğu gibi.

Sözü edilen reform paketiyle sanayinin güçlenmesi ve kabuk değiştirmesi hedefleniyor, yerinde bir gayret. Paketin içerisinde şehir merkezinde kalmış sanayi merkezlerinin şehir dışına çıkarılmasından bahis ediliyor. Hatta öncelikli şehirler bile belirlenmiş. Sanayi faaliyetlerinin şehir dışında çıkarılması öteden beri gündemimizde. Hatta yeni sanayi bölgelerinin şehir dışında kurulması şu an geçerli bir politika.

Hak verirsiniz bir emir vererek sanayileri toplayıp uzak yerlere taşımak pek kolay bir iş değildir. Yenisini dışarda planlarken yaşanan süreçlere bakıldığında gerçekler daha iyi anlaşılacaktır. Şehir dışında yeni planlanan OSB' lerin yaklaşık yirmi yılda hayatiyet kazandığı görülmektedir. Sanayilerin şehir dışına taşınması ilgili şehrin tüm bileşenlerinin ahenk içerisinde yürütmesi gereken bir projedir. Sanayicisi, yerel yönetimleri, merkezi idare ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla gerçekleşebilecek işlerdir. Bu noktada sanayinin desteklenmesi için atılması gereken adımlardan biri olan sanayilerin şehir dışında çıkarılmasının nasıl gerçekleşeceğiyle ilgili tamamlayıcı bazı kararların alınması beklenir. Pakete ait bu adımın Bursa gibi sanayileşme baskısının şiddetli hissedildiği şehirlerde başlatılması yerinde olacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?