USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Belediye başkanlarımıza çağrı!

24-10-2017


Önce Osmangazi Belediye Bakanımız Sayın Mustafa Dündar'a, sonra da kentsel dönüşüm projelerini uygulayan tüm Başkanlarımıza…

Bu projelerle oluşturduğunuz/oluşturacağınız tüm yerleşim alanları içine BİSİKLET YOLU AĞLARINI YERLEŞTİRMEYİ UNUTMAYIN!!! Aslında ben bu çağrıyı, kentsel dönüşüm projelerinin konuşulduğu Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında tüm başkanlara yapmıştım. Geçen hafta Sayın Mustafa Dündar ''Soğanlı Kentsel Dönüşümde Yaşam Başladı'' haberini sevinçle açıkladı, kentimiz için gerçekten sevindirici bir haber. Ayrıca fazla yüksek olmayan binalarıyla, geniş yollarıyla ve geniş tretuvarlarıyla, tabii oluşturulacak yeşil alanlarıyla kentimizin gözde bir yaşam bölgesi olacak, ama önemli bir eksiği var, BİSİKLET YOLLARI AĞI…

Başkanlık dönemimde, adeta bir kentsel dönüşüm projesi olan, yeni bir kentsel yaşam alanının oluşacağı Ertuğrulkent Projesinde bisiklet yollarını da yerleştirmiştik. Aslında ben bu oluşumu, ulaşımı rahatlatmaktan çok daha önemli ve büyük bir faydası için, insanlığın önündeki büyük doğa felaketinin, İklim Değişikliğinin, önde gelen tetikleyicisi CO2 miktarını azaltma için uygulamaya sokmuştum. Göreve başladığımda İklim Değişikliği benim bilgim dışında bir kavramdı, taa İklim Değişikliğine karşı mücadelede, Birleşmiş Milletlerce, dünya insanlarını bilinçlendirme görevi verilen ICLEI, Yerel Çevre Girişimleri Konseyi yönetim kurulu üyesi olana dek.

Kendileriyle bir uluslararası toplantıda tanıştım ve beni konuyu Türkiye'ye taşıma göreviyle yönetim kuruluna aldılar. İlk adımı Yerel Gündem 21 gönüllü çalışma guruplarıyla, çöplerin evlerde geri dönüştürülebilecek bölümlerinin ayrı toplanmasıyla attık ve bu sistemi ve İklim Değişikliği oluşumu ile mücadeleyi diğer kentlerimize aktarmaya çalıştık. Bugün Bursa'da geri dönüştürülebilecek çöpler büyük oranda ayrı toplanıyor ve geri dönüşüm de adeta bir sanayi türü olarak işliyor. Konsey yönetimiyle beraberliğim sürecinde, birçok Avrupa kentinde CO2 salınımlarını en aza indirmeyi hedefleyen, kent içi ulaşımda ağırlıklı olarak bisiklet kullanımını öne çeken uygulamaları gördüm, ama bu konuda Ertuğrulkentteki bisiklet yolları yapımına başlamaktan ileri adım atamadım.

Artık Avrupa kentlerinde, kent içi ulaşımda, iklim değişikliği ile mücadelede CO2 salınımlarını en aza indirme bilinciyle, ağırlıklı olarak bisiklet kullanılmaktadır. Bu anlamda hemen güncel bir haber, geçen hafta medyada Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin Kral Alexander'i ziyaret için saraya bisikletle gittiği, fotoğrafıyla beraber, yayınlandı. Fotoğrafın altındaki yorumlar, başbakan tasarruf şovu mu yapıyor? savurgan uluslara örnek olmak mı istiyor? çevreci bir yaklaşım mı sergiliyor? şeklindeydi.

Ben bu kentlerden bisiklet kullanım örneklerini defalarca bu köşede sizlerle paylaştım. Birleşmiş Milletlerin düzenlediği toplantılara Başbakanlarımız, sorumlu hükümet yetkililerimiz katılsa da, Birleşmiş Milletlerin, ana gündemi İklim Değişikliği olan 1996 Habitat2 toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yapsak ta, dünya liderlerinin bizzat katılarak imzaladıkları, İklim Değişikliği ile mücadele için Paris Taahhütnamesini imzalasak ta, ne yazık ki İklim Değişikliği kavramı henüz ne halkımızın, ne de ülkemizi yönetenlerin gündemlerine tam anlamıyla yerleşemedi.

Kentimizdeki yerleşimlerin büyük bölümünün, her yaştaki Bursalıların bisiklet kullanımını kolaylaştıran düz alanlarda oluştuğu gerçeği doğrultusunda, sistemi işler hale sokmanın zamanı geldiğini görüyoruz. Bisiklet yollarının kaba haliyle var olduğu Ertuğrulkent ve Özlüce'yi içine alacak şekilde, Altınşehir, Yüzüncüyıl, Batıkent, Uludağ Üniversitesi yerleşim alanlarında, trafik işaret ve lambalarıyla donatılarak ve BursaRay istasyonlarıyla bağlantı kurularak bisiklet yolları ağının ve gerekli yerlerde bisiklet park yerlerinin oluşumunu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe'ye önerdim. Kendisi öncelikli olarak bu bölgede olmak üzere, ardından da Gürsu ve Kestel'de aynı sistemin kurulması talimatını Ulaşım Dairesine verdi.

Bir yandan Ulaşım Dairesi bu çalışmaları sürdürürken Burulaş ta bisiklet kullanımını destekleyen bir karar aldı;
Burulaş, kent içinde bisiklet kullanımının yaygınlaşması amacıyla, tüm şehiriçi toplu taşım araçlarına, gün ve saat sınırlaması olmaksızın, vatandaşların katlanmış bisikletleriyle binebilmelerini, ayrıca normal bisikletlerini de hafta içi yoğun saatler dışında, cumartesi/Pazar/tatil günleri/yaz aylarında her gün her saat yükleyebilmelerini sağlıyor.
Haydi sevgili Belediye Başkanlarımız, sizler de bisikleti etkin bir kent içi ulaşım aracı olarak kabullenin ve kentsel dönüşüm projelerinizde ve uygun yerleşim bölgelerinizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayınladığı, Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu doğrultusunda bisiklet yolları ağını oluşturun.

Haydi sevgili Bursalılar, kurulmakta olan bu düzene sahip çıkın, kent içi hareketlerinizde önünüze konan/konacak olan düzen içinde, bisikleti ulaşım aracınız olarak, kullanın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?