USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cezaevi taşınmalıdır

17-10-2017

Yaklaşık iki yıldır Minareliçavuş mahallesinde bulunan Bursa Cezaevi' nin taşınmasıyla ilgili yazılıp çiziliyor.
Bir yatırımcının cezaevine ait arsanın kendisine verilmesine karşılık şehrin dışında yeni bir Ceza İnfaz Kurumu' nın yapacağı iddialarını hatırlıyoruz. Adalet Bakanlığı' nın yeni cezaevi için yer arayışına girdiğini de okumuştuk.
Konuyu ele almakta yarar var.
İşin bir tarafı Bursa' ya yakışan yeterli bir cezaevinin yapılma ihtiyacıdır.
Bunu Bakanlık sağlıklı bir şekilde değerlendiriyordur. Kapasite ve uluslararası standartları göz önüne alınarak bir plan program yapıldığı muhakkaktır. Bir ihtiyaç varsa şehrin dışında bir seçim yapılması doğru olacaktır.
İşin bir de başka yüzü vardır; mevcut durumda Balat- Minareliçavuş, Özlüce aksının tam ortasında kalan cezaevinin trafiğin kilitlendiği noktada bulunması önemli bir sorundur. İfade edilen trafik yükünün cezaevinin yönetiminde en önemli sorunu oluşturduğu ortadadır.
Sanıkların adliyeye gidiş-gelişleri, infaz memurlarının servisleri, sanık ve hükümlü yakınlarının ulaşım ve güvenliği stres yaratmaktadır.
Doğanköy, Balat- Minareliçavuş, Özlüce (NOSAB) ve BTSO OSB' den geliş yolları cezaevinin önünde darboğaza takılmaktadır.
Bu noktada ivedi olarak bir kavşak çalışmasına ihtiyaç vardır. Ancak bu haliyle kavşak yatırımı fiziken yapılamaz, cezaevinin taşınması durumunda bu yatırım gerçekleşebilir. Sanayi ve yeni yerleşim merkezinin oluşturduğu trafik sorunun içinden cezaevi taşınmak suretiyle çekip kurtarılmalıdır.
Uygun bir yer tespit edilerek inşaatı tamamlandıktan sonra taşınması yolu seçilmesi durumunda cezaevinden kazanılacak yerle hem yol genişlemesi hem de kavşak düzenlemesi imkan dahilinde olacaktır.
İmar durumu değiştirildikten sonra satılmak yada müteahhide verilmek yoluyla en fazla fayda sağlanacak şekilde değerlendirilmelidir.
Eğer istenen kentsel dönüşüm ve trafik sorunun çözümüyse bu işe cezaeviyle başlanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?