USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa'nın rekabetçiliği hakkında şaşırtıcı sonuçlar...

10-10-2017

MARSİFED(Marmara ve İç Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu) in ev sahipliğinde TÜRKONFED in yerel 'Türkiye için bir rekabet endeksi 'raporu yerel tanıtım toplantılarının üçüncüsü Bursa da yapıldı.
Ekonomik araştırma gurubunun TİCARET VE SANAYİ ODALARININ nace kodlarına göre yapmış olduğu araştırma ve analizlere göre Bursa sekiz alt endeksin birleşiminden oluşan genel rekabetçilik endeksinde bir sıra gerileyerek sekizinci oldu.
TÜRKONFED başkanı Tarkan Kadooğlu'nun konuşmasında ise 'DÜNYA EKONOMİK FORMU GLOBAL REKABET ENDEKS 'sine göre ise Türkiye 138 ülke arasında ülkemizin 55 sırada yer aldığını, iş gücü piyasa verimliliğinde 126 cı, inovasyon ve eğitimde ise 70 ülke arasında 43.sırada yer aldığımızı belirterek durumumuzun iç açıcı olmadığını belirtti.
Toplantıda TÜRKONFED in ekonomi danışmanı Pelin Yenigün Dilek Bursa için çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Piyasa büyüklüğü konusunda Türkiye çapında beşinci olan Bursa rekabetçilikte ise 8.sırada, istikrar ve finans derinliği açısından ise 6.sırada, yaratıcı sermaye bakımından 12 ci,Bursa'nın kalkınma endekslerinde başarısının gerilediğini ve Bursa'nın insan sermayesi endeksinde 2008 yılında 21 ci sırada yer alan Bursa 2014 yılında 37 ci sıraya gerilediğini ve eğitim, sağlık, kadın erkek eşitliği, gelir dağılımında ise 8 incilikten 26 ıncı sıraya gerilediğini vurguladı, yine fiziki altyapı sıralamasında Bursa'nın 16 ıncı sıradan 26 ıncı sıraya gerilediğini söyledi.
Salonda bulunan Bursalı sivil toplum kuruluşu örgütleri ve temsilcileri raporu soğukkanlı bir şekilde dinlediler özellikle teknolojik üretim de Bursa'nın payının binde 4 olduğunu duyunca salon bu işte bir terslik var düşüncesi ile itirazda bulundular.
Özellikle BTSO nace kodlarının yanlış olduğunu bilgisayarcıların ve yazılımcılar olduğu bir sanayi kolunda kömürcülerin de olduğu saçmalığını dile getirerek verilerinde bu doğrultuda çıktığının görüşünü savundular.
Fakat ekonomist PELİN YENİGÜN DİLEK bu tür itirazların diğer şehirler de de olduğunu fakat gerçeği değiştirmeyeceğini çünkü yerellerde bulunan büyük şirketlerin merkezinin İstanbul olduğu gerçeği ile yola çıkmamız gerektiğini belirtti.
Birde Türkiye genelinde ilk onda bulunan üç firmanın Bursa da olduğunu fakat İstanbul merkezli olduğunu dile getirdiler.
Fakat toplantının özünde konuşmacılar eğer Türkiye dünya da ilk 10 ekonomi gibi bir vizyon ortaya koymuşsa bunun yolunun iyi eğitimden ve nitelikli insan yetiştirmekle olabileceğini savundular.
Netice olarak PELİN YENİGÜN DİLEK hanımefendinin ve ekibinin hazırlamış olduğu rekabetçilik raporlarını toplantıdan sonra salim kafa ile incelediğimde dikkate alınması gerektiğini ve rekabetçilikte teknolojik üretimin yanı sıra sektörlerin ne üretirse üretsin kendi teknolojilerinin çağa ayak uydurmalarının aksi halde rekabetin söz konusu olmayacağını raporunda yer almakta idi bunu da söylemeliyim.
Son olarak'ta bütün ülke genelinde Sanayi ve Ticaret odaların NACE kodlarının yeniden tanımlanması gerektiğini aksi halde yapılan ekonomik istatistiki çalışmalarda olumlu neticede alınamayacağı ve ölçme ve değerIendirme olmadan hiçbir şekilde yol alınamayacağının bilinmesi gerekmektedir.
Zaden NACE KODU demek; Avrupa Birliği Ekonomik İstatistiki sınıflaması demektir, daha açık ne olabilir ki.
Saygılarımla

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?