USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Uygulama başlıyor…

10-10-2017

Sizlere bu köşede, 'Artık o da Ulaşım Aracı'' başlığı altında, dünyanın birçok kentinde, kent içi ulaşımda bisikletin yoğun biçimde kullanıldığını aktarmıştım, dünya kentlerinden örnekler vermiştim. Bizde de başta Konya olmak üzere, Eskişehir, Antalya, Sakarya, Kayseri, İzmir'de bisikletin kent içi ulaşımda kullanıldığını anlatmıştım.
Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzu'nu yayınlamasıyla, bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanımının adeta tescil edildiğini de vurgulamıştım. Aslında bu kılavuzla tüm belediyelerimizin önüne, kent içi ulaşım sorunlarının çözümünde, çok hızlı ve etkin çözüm yaratacak bir yol açılıyor, hem de büyük paralar harcamadan… Tabii bu çözümün işler hale gelmesinde, sistemi kuracak belediyeler kadar, kullanacak biz kentlilerin de büyük sorumluluğu var.
Geçen hafta Sağlıklı Kentler Birliğinin encümen toplantısında konuyu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Altepe'ye anlattım ve yazımda da vurguladığım gibi, alt yapının kısmen hazır olduğu, Altınşehir, Ertuğrulkent, Özlüce, Yüzüncüyıl, Batıkent ve Uludağ Üniversitesi bölgesinde, BursaRay istasyonlarıyla bütünleşik olarak, bisiklet yolları ağının, bakanlığın yayınladığı kılavuz düzeni içinde, çok kolay ve hızlı biçimde işler hale sokulabileceğini önerdim. Hemen kabul etti, bu bölgede sistem işler hale sokulduktan sonra, aynı düzenin Gürsu ve Kestel'de de kurulmasını istedi ve çalışmanın başlaması için belediyemizin sorumlu birimlerine talimatını verdi.
Bu talimat üzerine, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi'nin değerli uzmanlarıyla bu projeyi masaya yatırdık ve çalışmanın ana hatlarını ve uygulama programını belirledik.
Bu program doğrultusunda, bölgede yaşayan hemşehrilerimizin, çocuklarının okullarına gitmelerinde, kendilerinin bölge içindeki, alış veriş dahil, tüm hareketlerinde, BursaRay ile yapacakları tüm seyahatleri için istasyonlara ulaşımlarında, BİSİKLET KULLANMALARINI kolaylaştıracak ve de bu hareketlerinin güvenli olmasını sağlayacak bisiklet yolu ağının oluşumunun başlama düğmesine bastık. Yukarıda belirttiğim yerleşim bölgelerimizden Ertuğrulkent'te, dönemimde binalar yapılırken, tretuvarlara bisiklet yolları da yerleştirilmişti, daha sonra Özlüce'de de yapılmış, şimdi başlatılacak çalışma ile önce Ertuğrulkent ve Özlüce'de mevcut bisiklet yolları, kılavuzun ortaya koyduğu kurallar doğrultusunda düzeltilecek, onarılacak ve de gene kılavuzun standartlarını belirlediği bisiklet yolu trafik işaretleri ve trafik lambalarıyla donatılacak. Ardından bu çalışma Altınşehir, Yüzüncüyıl, Batıkent ve Uludağ Üniversitesi yerleşim alanı içinde de devam edecek ve sonuçta bölgenin tamamında bisikletle güvenli ulaşım düzeni işler hale sokulacak. Uludağ Üniversitesinde okuyan öğrencilerimiz önemli bir bölümünün Görükle'de yaşamlarını sürdürdükleri gerçeği doğrultusunda, U.Üniversitesi – Görükle arası bisiklet yolu yapılacak, daha sonraki aşamada Görükle içinde de bisiklet yolu ağı oluşturulacak…
Sistemin önemli parçalarından biri de bisiklet park yerleri, bölgedeki BursaRay istasyonlarında bu park yerleri yapılmış ama, bisikleti yaşam bölgeniz içinde ulaşım aracı olarak aktif biçimde kullanır hale geldiğinizde, bu parkların kapasiteleri yetmez, onun için bu proje kapsamında gerek istasyonlardaki park kapasiteleri yükseltilecek, gerekse bölge içindeki okullarda, alış veriş noktalarında, Pazar yerlerinde yeni bisiklet park alanları oluşturulacak.
Sayın Başkan'ın bu konuda, özellikle Üniversite içindeki bisikletli ulaşım sistemi için, çok işlevli bir önerisi de var; BursaRay istasyonundan başlayarak, Üniversite birimlerinin önlerinde, aynı Paris'te olduğu gibi, kredi kartıyla çalışan Bisiklet Kiralama İstasyonları oluşturulması, BursaRay'dan indiğinizde kartınızla bisikleti almanızı, gideceğiniz noktadaki parka da, gene kartınızı okutarak bırakmanızı sağlayacak düzenin kurulması. Eğer bu sistem oluşursa, Üniversite içindeki ulaşım çok rahatlar, hani Üniversitede öğretim görevlisi olsam, kesinlikle arabamla gelmem, BursaRay'la gelirim, bisiklet kiralayıp kendi bölümüme ulaşırım, diye düşünmekten kendimi alamadım.
Bu vesileyle, kent içindeki trafik sıkışıklığından şikayet eden tüm hemşehrilerime sesleniyorum, yukarda anlattığım bisikletle ulaşım sistemi işler hale sokulduğunda, sahip çıkın, yoğun biçimde kullanın ve kentimizin başka bölgelerinde yaşayanlara örnek olun, onları özendirin ve de kendi yaşam alanlarında da aynı sistemin kurulmasını ister konuma getirin. Eğer Belediyemizin bölgede kuracağı bisikletli ulaşım düzeni halkımız tarafından benimsenir, yoğun kullanılır konuma gelirse, inanıyorum ki, İzmir yolundaki trafik sıkışıklığı ortadan kalkacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?