USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şehir merkezi hızla batıya kayıyor

03-10-2017

Dünya genelinde nedeni bilinmeyen bir kural vardır; şehirler hep batıya doğru gelişir. Son otuz yılda hızla kentleşme baskısının şiddetli gerçekleştiği ülkemizde bu kuralın ne kadar etkin olduğunu yaşayarak gördük. Bursa' nın her adımda daha çok batıya doğru genişlediğine tanık olduk. Bugün sanayi, yerleşim alanları ve sosyal donatıların hepsi güneşin battığı yönde gelişiyor.
Hadi gelin, bu durumu daha maddeleştirelim.
Hal şehrin merkezinden Bursa otoyolunun batı kısmana taşındı. Ulaşım açısından bakıldığında lokasyonu yanlış değildi. Bursa' nın yeni sanayi bölgesi içinde TEKNOSAB, Deri OSB, TOSAB ve KOTİYAK' ın bulunduğu bölge şu an şehrin en batı ucunu oluşturmaktadır. ET-BA' da yönünü bu merkeze çevirmiş durumda; TEKNOSAB ve Deri OSB' nin yanı başına taşınmak üzere adımlar atılıyor. Bursa Şehir Hastanesi Otoyol' un batı kısmında Doğanköy mevkiinde hızla yükseliyor; bağlantı yolu için bile bir hastane bütçesi harcanmakta. Bitmedi; Hızlı Tren İstasyonu Geçit' te yükselmek için gün sayıyor. Ankara Garı' nı görmeyenler için biraz bilgi verelim. Geçit' te de Ankara'daki gibi bir istasyon yapılması planlanıyor. İçinde otel, avm ve ofis bölümlerinin olacağı devasa bir yapıdan bahis ediyoruz. Yap-İşlet-Devret ( YİD ) modeliyle gerçekleşeceği için kısa bir sürede ortaya çıkmasını bekliyoruz. Proje gerçekleştiğinde, Bursa' da olmayan türde bir cazibe merkezi hayat bulacak sonuç olarak.
Devam edelim; BTSO OSB içerisinde büyük çaplı ticari yatırımlar için çalışmaların yapıldığını görüyoruz.
Geçit-Balat aksında dikey yapılaşmanın en önemli örnekleri yakında sergilenecek.
Tüm bu veriler şehrin merkezinin batıya kaydığını kanıtlıyor. Şehirlerin ulaşım, üretim, ticaret ve sağlık altyapısı neredeyse merkezi orası olmaktadır haliyle.
Hal böyle olunca, bu oluşan yeni merkezin oluşturacağı trafik yükü için çözüm olacak projeler planlanıyor mu? Bilmiyoruz, ancak artık şehrin merkezi artık batıya kaymış durumdadır. Yakın gelecekte Bursa' da 'Eski Şehir', ' Yeni Şehir' kategorizasyonu yapılması beklenmelidir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?