USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Park et, devam et ve aktarmalı toplu taşım

03-10-2017

Sadece bizde değil, dünyanın, kendilerini kentleri içinde işleyen bir ulaşım sistemine kavuşturamamış tüm kentlerinde yaşamın önde gelen sorunu, kent içi ulaşım. Kent yönetimlerinin de hem zamanını hem de parasını harcatan önemli bir sorun. Bakın sevgili Ahmet Emin Yılmaz kaç gündür Shanghai'dan çeşitli görüntüler aktarıyor bizlere, 30 milyon nüfuslu bu kent yerleşim sorununu gökdelenlerle çözmüş görünüyor, ama kent içi ulaşım başlarının en büyük belası. Kent yönetimi bu sorunun çözümüne çare ararken, bir yandan kent içinde özel araba kullanımı zorlaştırma yollarını deniyor, diğer yandan da toplu taşım sistemlerinin daha fazla kullanılması yollarını arıyor. Kentin sahip olduğu 600km.yi aşan metro ağının etkin kullanımı çözümün çıkış yolu oluyor herhalde.
Biliyorsunuz ve de yaşıyorsunuz, bizim de kent içindeki yaşamımızda, önde gelen sorunumuz ula şım… Tüm köşe yazarlarımızın yaptığı gibi ben de bu konuyu, her vesile ile, köşemde dillendiriyorum, dünyanın bu sorunu çözmüş kentlerinden örnekler vererek, çözüm yollarını önünüze koyuyorum.
Aslında Bursa'da, çözüme giden yollarda önemli adımlar atılıyor, ama bu adımların etkin hale gelmesi, biz Bursalıların bu adımları benimsemesine, günlük yaşamımızın kopmaz parçası konumuna oturtmamıza ve de Büyükşehir Belediyemizin başka kolaylaştırıcı ve çekici adımlar atmasına bağlı.
Büyükşehir Belediyesi'nin otoparklardan sorumlu şirketi BURBAK'ın uygulamaya soktuğu, ''Ücretsiz Park Et, Yoluna Devam Et'' sisteminden bilmem haberiniz oldu mu??? Şirketin kent içinde oluşturduğu, kapalı, açık ve teknolojik otopark alanlarına özel arabanızı bırakıp toplu taşım sistemleriyle yolunuza devam ettiğinizde, dönüşünüzde otopark ücreti ödemiyorsunuz. Bu sistemin işlediği otoparklar, Emek, Esentepe, Bağlarbaşı, İhsaniye, Kültürpark, Nilüfer, OSB, Kestel BursaRay istasyonları yakında bulunuyor, arabanızı bu otoparklara bırakıp, BursaRayla veya otobüslerle yolunuza devam ettiğinizde, dönüşünüzde otopark ücreti ödemiyorsunuz. Aslında bu sistem yıllardır birçok Avrupa kentinde uygulana gelmekte, bu konuda sizlerle de paylaştığım bir anımı tekrar aktarıyorum. Başkanlığım döneminde, yani 20 yıldan fazla bir geçmişte, Bremenn'de yaşayan bir iş adamı anlatmıştı, o günlerde kentin ana ulaşım sistemi tramvaydı, kendisi sabah evinde çıkıp en yakın tramvay durağının yanındaki otoparka arabasını park ediyor ve tramvayla iş yerine gidiyordu. Akşam döndüğünde, eğer kalış süresi 5 saati geçmemişse otopark ücreti ödemiyor, geçmişse farkını ödüyordu. Bremenn kent merkezi yayalaştırılmıştı, Belediye Başkanı dahil, insanlar işlerine bisiklet kullanarak gidiyorlardı. Biliyorsunuz geçen hafta sizlerle, kent içi ulaşımda bisiklet kullanımını paylaştım, verdiğim örneklerin hepsinde artık kent içi ulaşım bir sorun olmaktan çıkmıştı.
Kent içi ulaşım sorununun çözümünde çok etkin rol almaya hazır Park Et, Devam Et sistemini başlatan ve Bursa halkına özel arabalarını bırakıp, toplu taşım sistemlerini kullanmalarını öneren Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye bir defa daha sesleniyorum, gelin kenti içinde, Aktarmalı Toplu Taşım Sistemini kolaylaştırın ve ucuzlatın, şöyle ki;
• BursaRay'a paralel giden
otobüs hatlarını iptal edin,
• BursaRay istasyonlarını, sık aralarla
besleyen otobüs hatları oluşturun,
• Herhangi bir toplu taşım aracında kart
okutulduktan sonra, 1 SAAT İÇİNDE
YAPILACAK TÜM AKTARMALARDA
BAŞKA ÜCRET ALMAYIN,
• Geçen hafta aktardığım bisiklet yolları
ağını oluşturun ve kent içinde bisiklet
kullanımını destekleyin,
Ve biz Bursalılar, gelin kent içinde özel araç kullanmaktan vazgeçelim, Park Et, Devam Et sistemine sahip çıkalım, Aktarmalı Toplu Taşım Sistemini kullanalım ve de oluşturulacak bisiklet yollarını kullanarak, işimize, alış verişimize, okulumuza bisiklet kullanarak gidelim.
Haydi gelin, güzel Bursa'mızda çağdaş bir yaşam düzeni içinde, keyifle yaşayalım…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?