USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Artık o da Ulaşım Aracı...

26-09-2017

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ''ŞEHİR İÇİ BİSİKLET YOLLARI KILAVUZU'' nu yayınlayarak, bisikletin artık bir ulaşım aracı olduğunu tescilledi. ''Ülkemizde spor amacıyla yaygın olarak kullanılan bisikletin, bir ulaşım aracı olarak ta etkin kullanılmasının sağlanması gerekmektedir.'' cümlesiyle başlayan sunuş bölümünde, bisikletin ulaşım amaçlı kullanımının, kentsel ölçekte ekonomik, çevresel, sosyal yararlar sağladığı ve kamu sağlığının artırılmasında da ektin olduğu, vurgulanıyor.
Bisiklet kullanımı ekonomik anlamda, doğal kaynakların tüketimini azaltmakta, enerji verimliliğini sağlamakta, yerel yönetimlerin ulaşım altyapısı maliyetlerini azaltmakta, temiz hava ve hareketlilik sağlayarak kent merkezlerinde ekonomik canlılık yaratmaktadır.
Çevresel anlamda, bugün insanlığın karşı karşıya kaldığı İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ doğa felaketinin önde gelen tetikleyicisi olan CO2 salınımlarının azaltılması, kent sakinlerinin daha az motorlu araç kullanımına bağlı olmaktadır. İşte kent içinde bisiklet kullanımı, CO2 salınımlarının ve trafik problemlerinin azaldığı, trafik kaynaklı gürültüden arınmış, daha temiz ve yaşanabilir bir ortam sunmaktadır.
Sosyal anlamda, insanların hareketliliğini artırarak toplumsal yakınlaşmayı sağlamakta ve sağlık sorunlarını azaltarak yaşam kalitesini yükseltmektedir.
Bakanlığın hazırladığı bu kılavuz yerel yöneticilerin önünü açmakta ve sistemin oluşumu için, en ince ayrıntıya kadar, tüm bilgilere ulaşma imkanı sağlamaktadır. Bu bilgilerin içeriği ise, tüm kentlerimizde bisiklet yolları oluşumunu bir standartlar demeti içine yerleştirmektedir.
Bisiklet yolu, ulaşım, gezinti ve spor yapmak amacıyla, yaya ve motorlu araç trafiğini aksatmadan, bisikletlilerin güvenli biçimde kullandığı yol olarak tanımlanmaktadır.
Kılavuzun oluşumuna, dünya kentlerindeki uygulamalar ışık tutmuştur, diğer bir deyimle, ayağı yere sağlam basan, uygulanabilir bisiklet yolları sistemi önerilmektedir. Dünyada birçok kentte insanların işe gitmek için 2 km'ye kadar yürümeyi tercih ettikleri, bisiklet kullanımında ise 8 km'ye kadar yol alınabildiği açıklanmaktadır. Toplu taşım sistemlerini ise, 4 km'nin üzerindeki mesafelerde kullanmayı tercih etmektedirler. Bugün dünyanın 200'ün üzerindeki kentinde bisiklet, ulaşımın bir parçası olarak kullanılmaktadır.
Japonya'da insanların %15'i işe bisikletle gidip gelmektedir, 11 milyon nüfuslu Belçika'da 5,2 milyon bisiklet kullanılmaktadır. Norveç,ulaşımda bisiklet kullanımını %10'dan %20'ye çıkarmak için 1 milyar dolar harcayarak yeni bisiklet yolları yapmaktadır. Hollanda'da halkın %5'i yürüyerek, %24'ü bisikletle işe gitmektedir. Almanya ise, kent merkezlerindeki trafik probleminin çözümünde, toplu taşımayla birlikte en çok katkı sağlayan ulaşım şeklinin bisiklet olduğunu erken fark eden ve yoğun biçimde kullanan ülkeler içindedir.
Bu örnekler ve alınan güzel sonuçlar bizim belediyelerimizi de teşvik eder umuduyla Bakanlık, dünya kentlerindeki bisiklet kullanımını iyi inceleyerek, bisiklet yolları ağlarının planlamasından inşa edilmesine kadar, tüm safhalarını çok detaylı biçimde yerel yönetimlerimizin önüne koymuş, bu kılavuzla. Halen Konya başta olmak üzere, Eskişehir, Antalya, Sakarya, Kayseri, İzmir, İstanbul gibi kentlerimizde bisiklet yolu çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca ulaşım odaklı bisiklet yolu yapımı için yerel yönetimlere kredi veya hibe desteği de verilmektedir.
Bu kılavuzu okurken, Bursa'da da uygulamanın kolay yapılabileceği bir alan seçerek ve zaman kaybetmeden bisikletli ulaşım düzenine geçmenin gerekli olduğunu düşündüm ve örnek ve etkin uygulamanın kolay olacağı bölge olarak ta, BursaRay'ın, Altınşehir, Ertuğrulkent, Özlüce, Yüzüncüyıl, Batıkent, Uludağ Üniversitesi istasyonlarının ulaşım hizmeti verdiği düz, engebesiz yerleşim alanlarını öneriyorum. Alanın Ertuğrulkent bölümünde, görev dönemimde yaptırdığımız bisiklet yolu ağı mevcut, daha sonra Özlüce'de de yapılmış, bu ağları bölgenin tamamına yaymak ve hepsini trafik işaret ve lambalarıyla donatmak suretiyle bölgeyi, BursaRay'la bütünleşik bisikletli ulaşım düzenine sokmak çok kolay ve hızlı olacaktır, kanısındayım. Aslında BursaRay istasyonlarında bisiklet parkları yapılmış, kapasitelerini artırmak gerekebilir. Tabii böyle bir projenin hayata geçmesi, sadece Belediyemizin alt yapı çalışmalarını yapmasıyla sonuçlanmaz, bölgede yaşayanların, çağdaş bir kentte yaşamanın olmazsa olmazı olarak, bu sisteme sahip çıkması gerekir. Çocuklarını okullarına bisikletle göndermeleri, kendilerinin bölge içindeki hareketlerinde ağırlıklı olarak bisiklet kullanmaları ve de işlerine giderken, evlerinden BursaRay istasyonlarına bisikletle ulaşmaları, bisikletlerini bırakarak BursaRayla yollarına devam etmeleri, bu sistemi etkin biçimde işler hale sokacaktır.
Bu vesile ben, tüm Belediye Başkanlarımızdan ve ulaşımdan sorumlu uzmanlarından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Şehir İçi Bisiklet Yolları Kılavuzunu dikkatli incelemelerini ve kendi sorumluluk alanlarında, başta çocuklar olmak üzere halkımıza, sadece bisiklet değil, güvenli bisiklet yolları ağını da hediye etmelerini bekliyorum…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?