USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bursa istinaf mahkemeleri Hayırlı olsun

19-09-2017

Açıldı açılacak derken HSK' nın sürpriz kararıyla nihayet Bursa'da İstinaf (Bölge Adliye) Mahkemeleri faaliyete başladı.
Ve Bursa Bölge Adliye Mahkemesinin yargı çevresi, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Kütahya ve Yalova illerinin mülki sınırlarını kapsayacak şekilde düzenlendi.
Belirtilen illerden Hukuk ve Ceza Mahkemelerince verilen 05.09.2017 ve sonrası tüm kararlar (bu kararlar daha önce istinaf veya Yargıtay bozması görmemiş - yeni kararlar olmak kaydı ile), kararlara itirazlar Yargıtay'a gitmeden önce artık Bursa Bölge Adliye yani Bursa istinaf mahkemelerinde karara bağlanacak.İlimiz adına da olumlu bir gelişme bu .
Zira belirtilen beş ilden Bursa'ya ziyaretler artacağı gibi, Bursa Hukuk dünyası bu illerin adeta Ankara benzeri başkenti olacak.
Diğer taraftan, 5 Eylül 2017 öncesi verilen ve itiraza uğramış kararlar, Bursa'nın o tarihe kadar bağlı olduğu İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerince çözümlenecek.
İstanbul İstinaf mahkemeleri kısa zamanda öylesine şişti ki, karar süreci açısından Ankara Yargıtay'ını aratır oldu.
İlk zamanlar on beş yirmi günde karara bağlanan dosyalar , şimdilerde Sekiz dokuz aydır bekler hale geldi.
Bu açıdan İstanbul Bölge Adliye (istinaf) mahkemeleri bir nebze rahatlayacak, davası Bursa' da karar çıkan taraflar ve avukatları ise kararlara itirazların daha kısa sürede sonuçlanması beklentisine girecek.
Umarım Bursa mahkemeleri de İstanbul mahkemeleri gibi
Dosya sayısı bakımından şişmez,
Bursa Bölge Adliye Mahkemeleri Hukuk ve Ceza olarak on sekiz daireden oluşuyor.
Başlarında Bursa'yı iyi bilen isimler var.
Bursa Adliye Bölge Mahkemesi Başkanı eski baş savcımız sayın Abdulkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı ise uzun süredir istinaf mahkemeleri ile ilgili sayın Sait Gürlek.
Dairelerde şimdilik 78 tecrübeli Hakim ve savcı ile 200 civarı personel çalışmakta.İleride ihtiyaca göre artırılacağını düşünüyorum.
Şimdilik Bursa Merinos Parkı bitişiğinde bulunan binada faaliyete başlayan Bölge Mahkemesi, yeni adliye (ifadeyi pek tutmasam da-Adliye sarayı) binası yapımı bitiminde hak ettiği şekilde modern imkan ve tesislere kavuşacaktır.
Hukukun üstünlüğü etkinliği açısından ve İhtilaf tarafları ve biz avukatlar için verilen kararların bir an önce kesinleşmesi malum çok önemli. İstinaf mahkemelerinin özellikle Bursa'da faaliyete başlaması bu açıdan bizleri iyimser bir beklentiye sokmuştur.
Davaların uzamasından medet umanlar içinse kötü haberdir. Adalet ve hakkaniyetin hep yanı başınızda olması dileklerimle.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?