USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Karbondioksit temizleyen sentetik ağaçlar...!

11-07-2017

Lütfen cehaletimi bağışlayın. Geçen hafta gitmiş olduğum bir toplantı da konuşmacı sentetik ağaçlar diye bir kavramdan bahsetti. İlk önceleri plastik süs bitkilerinden bahsediyor zannettim ama konuşmanın seyri hiç te öyle olmadığı yönünde olunca' google amca' ya danışıverdim.
Dünya nüfusu ve artan teknoloji ile dünyamız hızlı bir şekilde tüketilmekte ve mevcut gidişata cevap verememektedir. Bir taraftan da bilim adamları hava kirliliğinden dolayı atmosfer tabakasında artan karbondioksiti emerek temizleyen ağaçların artık hava kirliliğine karşı koyamadıkları gerçeğinden yola çıkarak çalışmalara başlamışlar.
Ve beklenen önemli haber, Güney Amerika da yaşayan bir bilim adamından gelmiş.
Peki kim bu mucit; Kolombiya'da yaşayan Prof. Dr. Klaus Lackner. Kolombiya Üniversitesinde sürdürdüğü çalışmalarında Dr. Lackner, kendi projesi olan Sentetik Ağaçlar sayesinde havadaki karbondioksiti yakalayıp onu yer altına gömmeyi veya temiz yakıt olarak tekrar kullanmayı hedeflemektedir.
İnsanoğlu Sanayi Devrimi ile beraber çıktığı bu uzun yolda yaptığı yanlış tercihler ve uygulamalardan dolayı bugün gelecek nesillerimizi tehdit eden Küresel Isınmayla karşı karşıyadır. Dr. Lackner ve diğer bilim adamları tarafından aylardır üzerinde çalışılan Sentetik Ağaçlar projesi eğer başarıyla sonuçlanırsa, Sentetik Ağaçlar insanoğlunun geleceğini kurtarmak için geliştirilmiş olan diğer önemli buluşlar arasında yerini alacaktır.
Amaç ilke şu; doğaya salınan fazla karbondioksit ve diğer zararlı gazlar atmosfer tabakasında kirlilik meydana getiriyor ve güneş ışınları tam olarak dünyaya yansımıyor ve atmosferde sıkışan bu gazlar sera etkisi yapıyor ve hava sıcaklığı her geçen yıl daha da artarak devam ediyor. Bu ağaçlar atmosferdeki bu gazları emecek ve doğal ortam meydana getirecekler.
Sentetik ağaç diye internete yazarsanız görseller de pek te bizim bildiğimiz ağaçlara benzemeyen daha çok güneş kollektörlerini veya rüzgar güllerini andıran 'hilkat garibeleri veya çirkinlik abideleri' gibi pek te doğamıza uyan şeyler değil ama teknoloji bu daha neler olacak.
Asıl olan çevre bilincini ve hava kirliliğinin getirdiği nedenleri, daha ana okulundan başlayıp gelecek nesillerin dünyasına sokarsak ancak bu şekilde baş edebileceğimizi düşünüyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?