USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İklim gerçekten değişti mi?

04-07-2017

İklim değişikliği yakın geçmişten itibaren tartışılan bir konu. Bilim insanlarının üzerinde tam uzlaşamadığı bir husus.
Devletlerin de farklı tutumlar takındığı iklim değişikliği hakkında normal insanların ne düşündüğüne bakmakta yarar var.
Sokaktaki insan yaşadığı atmosferdeki hava olaylarında bir değişimi hissediyor mu?
Şu bir gerçek ki; nasıl suyu sonu olmayan bir kaynak olarak değerlendirip ona göre tüketiyorsak, nefes aldığımız göğe de aynı mantıkla yaklaşıyoruz.
'Ne yaksak oluşan duman bir süre sonra ortadan kaybolacaktır' şeklinde bir düşünce bizi esir almış durumda.
Oysa yaşadığımız hayatta her şeyin bir dayanma sınırı olduğunu unutmamız gerekiyor. On dakikalık yolu iki saatte almamız bir anormalliktir. Biz bunu yaşadığımız şehirlerde tecrübe edebiliyoruz.
Ulaşım altyapısının kapasitenin kifayetsiz kalmasının sonucunu o an yaşıyor ve şikayetçi oluyoruz. Ancak netice itibarıyla bu kadar fazla nüfusun dar bir alanda yaşamaya mahkum olmasından kaynaklı bu sorunu kabulleniyoruz. Çünkü yapacak bir şeyimiz yok.
İklim değişikliği daha soyut bir alan. Her gün yaşadığımız bir sorunu çözmek için kentlerin yeniden yapılandırılması gerektiğini bilmemize rağmen bir şey yapmadığımız düşünülünce, soyut bir tartışma konusu için bir aksiyon alınması hayatın doğal akışına aykırıdır.
Tüm bunlar bir yana, yerkürenin her yerinde çok çarpıcı hava durumu haberleri gelmektedir.
Avrupa kışı bahar, ilkbaharı yaz gibi geçirmiştir. Latin Amerika'da, Asya'da sellerin önüne geçilememiştir. Ülkemizdeyse tropik bir iklim hüküm sürmektedir. Topraklarımızda ilk defa üçlü hortuma rastlanmış, yağış şiddetleri rekorlara imza atmıştır.
Tüm bunlar olurken bilimsel açıdan kanıtlanması için uzun dönemli verilere ihtiyaç olduğunu söylemenin pek bir faydası yoktur. Bilimsel bilginin oluşması için gereken zaman belki bizim dönülemez bir sürece girmemize neden olabilir.
Bu nedenle geç kalmadan küresel boyutta iklimin normale dönmesini sağlayacak adımların atılması gerekmektedir. Havanın bir gün 45 derece ertesi gün 25 derece olduğu bir yerde normal bir hayat devam edebilir mi sizce ?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?