USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Önemli olan hayat kalitesini yükselt

13-06-2017

Hayat pahalı ama ülkemizde üretilen mal ve hizmetlerin kalitesi ve fiyatı dünya ölçeğine bakıldığında iyi durumda. Mesela tekstil ürünlerimizin kalitesi, fiyatı ve teslim sürelerine bakıldığında gayet rekabetçiyiz. Hizmet sektörüne gelince de benzer bir durum söz konusu; ülkemizde konakladığınız bir otelin sağladığı konfor, hizmet kalitesi ve fiyatlamaya bakıldığında açık ara fark yarattığımız söylenebilir.
Peki, tüm bu avantajlarımıza rağmen neden ülke sınırları içerisinde arzu ettiğimiz refah düzeyine ulaşarak hayat kalitemizi arttıramıyoruz?
Dış satımla bir üretim ve istihdam seviyesi yakalanabilmektedir ancak sadece yurtdışına üretim yaparak toptan kalkınmanın yakalanması söz konusu değildir.
Çin, Endonezya kitlesel üretim yaparak dünya ticaretine damga vuran ülkeler olmalarına rağmen hayat kalitesi olarak küresel ligde geri sıralarda oldukları bilinmektedir.
Ürettiğimiz mal ve hizmetleri hem daha yüksek bedellerden satmamız hem de ülkemizdeki yaşam kalitesini arttırmamız gerekmektedir.
Bunun yolu ülkemize parası olan ve yüksek hayat koşullarını arayan insanların yaşamak veya ziyaret için daha çok tercih etmesidir.
Daha kaliteli bir çevre, daha güzel bir peyzaj, daha kaliteli ulaşım imkanları, daha fazla demokrasi ve özgürlük v.b. unsurlar vatanımızı daha yaşanır hale getirecektir.
Bu sayede istediğimiz yaşam ortamı sağlanmaya başlayacaktır.
Hayat standartlarının yükselmesi TL' nin değer kazanmasıyla da doğrusal bir ilişkisi vardır.
Refah ve yüksek kalite beraberinde güçlü yerel para birimini getirmektedir.
Televole iktisatçısı olarak ünlenen tecrübeli bir akademisyenin bir iddiasını hatırlıyoruz; ' Türkiye' nin sorunu dandik para birimidir '. Belki de milli paramızı bu şekilde adlandırmak münasip olmasa da mesajının doğruluğu tartışılmaz. Paramızın değerinin olması üretilen mal ve hizmetin değerinin artmasına ve üretilen mal ve hizmetin karşılığında alınan bedellerin de katlanmasını sağlayacaktır.
Yaşanası bir ortamı yaratmalıyız. Yetmez; özgür, mutlu, üreten insanlardan oluşan bir topluma ulaşmalıyız. Sonucunda parası değerli, temiz bir çevreye sahip, herkesin yaşamak isteyeceği yüksek hayat standardını yakalamış bir ülkenin vatandaşı olabiliriz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?