USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Teknoloji gelişimi şehirleri nasıl etkileyecek?

06-06-2017

Gelecekte ne tür teknolojik gelişimlerin olacağıyla ilgili yazılar insanların dikkatini çok çekiyor. Tarihe bakıldığında bunun hep böyle olduğu görülmektedir. Buharlı trenlerin gerçekleşmesine yakın çok iddialı tahminlerin yapıldığını görüyoruz. İnsanlar evlerinin önünden trene binerek dünyayı dolaşacağını yazan makalelere inandıkları kayıtlarda.
Bilgi toplumun geldiği bu noktada futuristler yeni beklentilerini bizlerle paylaşmaktadır.
Yazılımların verimi arttıracağı, mekatronik ve robotik alanda yaşanacak sıçramayla insanın üretim sürecinde çıkacağı, enerji temininde yaşanacak gelişmelerle yeni bir döneme gireceğimiz savunuluyor.
İnsanların üretim hatlarından uzaklaşmasının kentleşme üzerinde önemli etkileri olması beklenir.
Düşünün iş için sanayinin yoğunlaştığı şehirlere doğru büyük bir göçe yaşanmıştır. Sanayide insan gücüne ihtiyacın azalması tersine göçü destekleyecek bir etkendir. İstediğiniz her yerde enerji temini yapabilmeniz sizi hem şehirlerden bağımsız yapacak hem de istediğiniz yerde yaşama özgürlüğünü sunacaktır.
Enerji temininde gerçekleşecek devrim su temininin üzerinde de etkileri olması beklenmektedir.
Süreçte devasa şehirlere ihtiyaç ortadan kalkacaktır.
Büyük altyapı projeleri ve bunları işleten mega organizasyonlara ihtiyaç kalmayacaktır.
Kamu giderlerinin azalması, kamunun kaynak ihtiyacının düşmesi bireylerin ekonomik açıdan rahatlaması sonucunu getirecektir. İnsanlar bağımsızlaştıkça daha bireyselleşecek daha yaratıcı hale gelecektir.
3D yazıcılarla evinden ihtiyacını üretecek insanın kime ihtiyacı olabilir ki?
Şehirlerin yoğunluğunun azalacağı anlaşılmaktadır. Şehirler geniş bir alana yayılan insanların belirli amaç için kısa bir süreliğine buluşacağı buluşma noktaları olmaya başlayacaktır bu süreçte.
Kentlerde hakim kalıplarda yaşamak yerine farklı yorum ve tarzların geçerli olduğu hayatlar yaşanacaktır.
Teknolojik gelişmeler pahalı ve zor bir hayatı bize dikte eden şehirlerin üzerinde önemli etkilerin olacağı görülmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?