USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alzheimer hastalığı ve yaklaşım patenti

30-05-2017

Alzheimer hastalığı (AH) kognitif fonksiyonlarda ve hafızada ilerleyici kayıpla seyreden, etiyolojisi bilinmeyen nörodejeneratif bir hastalıktır.
Seberal kolinerjik iletimden ve bazal önbeyinden kaynaklanan kortikal kolinerjik projeksiyonlardaki bozukluklar sonucu nukleus bazalis Meynert'te nöron kaybı ve asetilkolinin azalması ile hastalığın oluştuğu düşünülmektedir. AH, beyinde yaygın olarak B amiloid plakların toplanması ve nörofibriller tangle'ların oluşması ile karakterizedir.
Fetal greftlerin PH'larındaki başarılı sonuçlarını göz önüne alan Prof. Dr. Ender Korfalı ve arkadaşları 7 - 8 yıldan beri gittikçe ilerleyen hafıza kaybı ve unutkanlık yakınmaları olan, yakınlarını tanımayan, devamlı çığlık atan, yersiz ağlamaları ve gülmeleri, görsel hallusinasyonları olan ve rörologlar tarafından AH tanısı konularak medikal tedavi uygulanan 61 yaşındaki kadın hastanın fimbriasına açık kraniotomi yöntemiyle fetal septal greft koymuşlardır. Hastanın greftlemeden 1 - 2 hafta sonra çığlıkları, gülmeleri ve halusinasyonları kaybolmuş, basit hesapları yapabilir ve okuyabilir hale gelmiştir. Yakınlarını tanımaya ve komşu ziyaretlerine başlamıştır.1
Patent hukukunun en önemli ve zorlu çalışmaları tıp alanında yaşanmaktadır.
Patentin konusu hem ürün hem de usul olabilmektedir.
İlaçta patent türleri; a) Ürün patenti, b) Form patenti, c) Türev patenti, d) Etkin madde karışım patenti, e) Formülasyon patenti, f) Endikasyon patenti, g) Usul patenti olarak yedi çeşittir.
İnsan yaşamını kalitesiz ve çekilmez hale getiren bi çok hastalıklardan biri AH hakkında bilgi bu çalışmada örnek olarak verilmiştir. Somut örnek; AH için önemli araştırma ve uygulamayı göstermektedir.
AH için; hastanın fimbriasına açık kraniotomi yöntemi kullanılarak olumlu sonuçlar alımıştır.
Söz konusu yöntem (usul) için, patent alınabilirlik şartları çerçevesinde usul patenti alınması olasıdır.
Ancak, böylesi bir usul patentine konu buluşun uygulanmasına kadar yapılan çalışmaların belli şartlar çerçevesinde ayrıca bir 'yaklaşım patent' çeşidine konu olması ve koruma altına alınması yerinde olur.
Bu şekilde, insan sağlığının etkin korunmasını sağlayan tıbbi çalışmalar özendirilmiş ve geleceğe olan umutları artırmış olacaktır.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızı sunarız.

1-Korfalı, Ender: Temel Nöroşirürji, C.2, Türk
Nöroşirürji Derneği Yayın No, Ankara 2010, s.2083

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?