USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nereye aidiz?

23-05-2017

Batıyla doğu arasında köprüyüz, bunu her alanda görmek mümkün. Anadolu doğu ve batının renklerini içinde barındırmaktadır. Ne ararsanız onu görebilirisiniz bu topraklarda. Enerjisi, düzensizliği yüksek, devamlı yenilenen bir ortam kendiliğinden oluşur.
Sözü edilen bu dinamizmin iyi tarafları olduğu gibi olumsuz tarafları da vardır.
Türk insanı ne doğunun sükunetini ne de batının kuralcı düzenini kendisine yakın hissetmektedir.
Nereden baktığına bağlı olarak biraz batılı biraz doğulu olduğunu düşünür. Ancak net olarak nereye ait olduğu hakkında bir kanısı yoktur.
Bugün oluşturduğumuz düzende de bu ikilemi görebilmekteyiz. Kamu yönetiminin genel olarak Avrupa Birliği (AB) standartlarını uygulamayı benimsemiş olduğu bilinmektedir. Diğer taraftan bir de toplumun gerçekleri ortadadır.
Seksen milyonun üzerinde nüfusun ortalama eğitim süresi hala 6,5 yıl civarındadır. Başka deyişle toplum olarak henüz sadece ilk öğretim mezunuyuz.
Almanya'da asgari ücret 1500 Euro civarında. Peki merak ettiniz mi Hindistan'da ne kadar? Aylık 100 USD. Pakistan'da işçiler parça başı maaşı kabul etmekte.
Çin'i, Vietnam'ı, Endonezya'yı söylemeye gerek yok.
Biz Asyalılarla üretim noktasında rekabet edip AB standartlarında nasıl bir yaşam kurabiliriz?
Orta yerde bir uyumsuzluk var. Amaç ve hedef doğru fakat içinde bulunduğumuz ortam ve şartlar hedeflerle çok uyumlu değil. Karşımızda hep üzerinden atlamamız gereken engeller var, bizlerde henüz bu engeller için yeterli imkanlara sahip değiliz. Diğer taraftan yüzümüzü 180 derece döndürüp bir adımda atlayabileceğimiz eşiklere de bakıp zamanı boşa harcamak istemiyoruz.
Türk insanı tarih boyunca yüzünü batıya dönmüştür, bunu doğuyla samimi bağlarını koparmadan yapmayı başarmıştır. Ancak gelinen noktada batıya tam entegrasyonda sıkıntıların olduğu ortadadır.
Nereye aidiz?
Hedefimiz nedir?
Artık karar vermeliyiz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?