USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Üretim roforumu...

16-05-2017

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kapsamlı bir Üretim Reformu paketi adı altında bir çalışmalar başlatmıştı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK)'te bulunan NOSAB delegeleri olsun, diğer OSB delegeleri olsun, Ankara sanayi odası başkanı olsun bu çalışmaları biz sanayicilere de bildirerek fikirlerimizi istediler.
Ben de zaman zaman düşüncelerimi sözlü, yazılı ve telefonla bu çalışma içerisin de bulunan sivil toplum örgütlerine fikirlerimizi bildirmiştim.
Geçtiğimiz hafta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü paketin hazır olduğunu ve TBMM'deki Sanayi Komisyonu'na bir sunum yapacaklarını açıkladılar.
Basından takip ettiğim kadarı ile yapılacak değişiklikleri maddeler halinde sıralamaya çalıştım.
1. Sanayi sicili almış her sanayici için emlak vergisinden muaf oluyor.
2. Sanayiciler ve üreticiler yüzde 2'lik TRT payından muaf oluyor.
3. Pilot bölgeler belirlenerek başta küçük sanayi siteleri olmak üzere yavaş yavaş şehir içlerinde bulunan sanayi alanları şehrin dışına taşınıyor.
4. Sanayi alanlarında oluşan arsa rantının ortadan kaldırmak amacı ile yeni kurulan OSB'lere de tavan fiyat belirleniyor ve OSB'lere gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurma hakkı veriliyor.
5. Zeytinlikler başta olmak üzere, tarım alanları sanayi alanları olmaktan kurtuluyor. Bununla ilgili komisyon kurulacak.
6. Organize sanayi bölgeleri üst kurulunu özel hukuk tüzel kişilik verilerek daha güçlü hale getiriliyor ve bütün OSB'lerin OSBÜK'e üye olma ve aidat ödeme zorunluluğu getiriliyor.
7. Sanayi işletmelerinin her yıl hafta tatili günlerinde çalışabilmek için belediyelerden çalışma ruhsatı alma zorunluluğu ortadan kaldırılıyor.
8. Yurt dışında OSB ve teknoloji bölgesi kurma olanakları getiriliyor.
9. Bütün OSB'lere arıtma kurulması zorunluluğu getiriliyor.
10. Yerli üreticiye sanayi iş birliği kapsamında destek teşviki verilecek.
Bütün bunlar çok güzel fakat sanayi üniversite işbirliği ve yapısal sorunları mutlaka bu reformum paketinde olmalı.
Belediyeler ve diğer resmi kurumlar ile OSB'lerinin koordinasyonlu çalışması mutlaka kanunlar ile bir çerçeve içerisine alınmalı ve diğer yasalar ile uyumlu hale getirilmeli.
Yeni kurulacak sanayi bölgeleri veya teknoparklar da şehir dışlarına taşınmalı ve bununla ilgili kanunlar çıkartılmalı.
Haksız rekabetin önüne geçilebilmesi ve atık üretimi engellemek için ticaret ve sanayi odası yeni yatırımlar rehabilitasyon merkezleri oluşturulması gerekli.
Endüstri 4.0 konusunda sanayi bakanlığı bu konuda organizasyon yapacak firmalara yol gösterme merkezleri oluşturarak üniversiteler ile iş birliğine gidilmeli.
Teknolojik üretim de yine üniversite ve bilim ile sanayi çalışmalarının tam göbeğinde olmalı.
Sanayi bölgelerinde ve OSB'lerde kurulacak meslek okulları bir sisteme oturtulmalı ve bu konuda sanayicilerle iş birliğine geden yollar yasalaşmalı.
Yüksek teknoloji ve gençlik sanayi paketinde mutlaka yer almalı.
Daha da önemlisi sanayide reform için hedef;
İnsani kalkınma, yaşanabilir çevre, gerçek anlamda üniversite sanayi iş birliği ve neticesinde sürdürülebilir bir ekonomi hedeflenmeli.
Umarım isteklerim ve dileklerim tbmm sanayi komisyonuna duyulur ve dikkate alınır.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?