USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Gizemli köy kanunu

16-05-2017

07/04/1924 Tarih ve 68 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Köy Kanunu (Kısaca 'Kanun') doksanüç yaşında olup, nazar değmesin, kırkbir defa değişikliğe uğramıştır.
Adı Köy Kanunu olsa da, Bu Kanun'a belediye teşkilatı mevcut olan 'nahiye', 'kaza' ve 'vilayet merkezleri kasaba' da tabidir (m.1).
Görünen odur ki; nahiye, kaza ve kasabanın köy olmadığını söyleyenler için, Kanun yalan saymaktadır. Bilinmez, ülkeler içinde bir başka benzeri var mıdır?
Kanun; madde başlıklarından yoksun, dili klasik, değişikliklerle smokin ve melon şapka giydirilmiş, Mülga hükümlerle süslenmiş bir 'Fasıl'lar bütünüdür.
Kanun'un incelenmesinde; muhtarı, ihtiyar meclisi, korucusu ve köylüsü ile sorumluluğu omuzlamış huzur ve elele vermiş, kader birliği içinde.
Nerdeyse, Cumhuriyet ile aynı yaşta, sanırsınız sonsuza kadar bu kanun hükümlerinin uygulanması sürecek, ancak gelecekten yana küskün gibi.
Toplum katmanlarından kulaklarımıza savrulan fırtınalarda, müjdeler yüklü rüzgarların gönderilmesi için gül dalına dilekler bağlanmaktadır.
Şimdilerde de, şu soru devamlı sorulmakta, ne zaman yeni düzenlemelerle tanışacağız?
Toplumu dinledik ve başımızı eğerek, bu konunun gündem oluşturması için yolculuğa çıkmış bulunmaktayız.
Elbette, böylesi bir konuda yeni bir kanun çalışmasını meleklerin gökten inip yapmayacağını biliyoruz.
Ne var ki, güneşin gölgeye yol gösterici olduğu gibi, bu çalışmanın da yasa koyucuya erişimini sağlayacağını umut etmekteyiz.
Güzel ülkemizin, güzel insanlarının gül dalına bağladığı dileklerinin tohum olup, yasama organında filiz vereceği günü, aydınlık geleceği bekleyenlerden olacağız.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızla...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?