USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Nakit kredi kullanan KOBİ'ler

09-05-2017

Yapılan istatistiki araştırmalar ve banka analistlerinin Mart ayı analizlerine göre;
Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) sağladığı hazine kaynaklı ve kefaletin kapsamının genişletilmesi ile birlikte KOBİ kredilerinde önemli bir ölçüde artış yaşandığı gerçeği ile karşı karşıya gelinmiş. Özellikle de sicil affı ile birlikte KGF kaynaklı kredilerin yıl içerisinde de devam edeceği görülmektedir.
Hatta nakit kredi kullanan KOBİ sayısı 2016 Mart ayı sonu itibarı ile 2.742 milyon iken, 2017 Mart sonu bu krediyi kullanan aynı hesaptaki işletmelerin sayısı 3032 milyon olmuş durumda. 290 bin kişi veya müşteri artışı her ne ise ama çok büyük bir artış. Bu durumda özellikle küçük işletmelerin almış oldukları kredileri nasıl kullanacakları çok önemli. Görünen durum, yıl sonuna kadar bu kredi kullanım oranı artacak ama ekonomiye ve istihdama katkısı nasıl olacak diye bir soru akla gelmektedir.
Mikro kredilerden devlet, istihdam ve geriye ödemeyi sorunsuz olarak beklemektedir. Yine piyasaların bu kredilerden beklentisi reel ekonomiye direkt katkı vermesi ve nakit sıkıntısının olmamasının vermiş olacağı bir rahatlık.
Özellikle KGF'den dağıtılan kredilerden ve mikro düzeyde faizsiz dağıtılan kredilerin iyi kullanılması halinde ileride çok büyük kazançlar getireceği kanısındayım. Çünkü iş yapmak isteyen ama sermayesizlik yüzünden eli kolu bağlı olan çok sayıda küçük işletme tanıyorum ki bu işletmeler yıllardır bir şekilde hayatlarını idare ettiriyorlardı. Her kredi kullanan başarılı olacak diye bir durum söz konusu değil ama başarılı olacak olanlar mutlaka çıkacaktır ve ileride çocuklarına çok küçük kredi ile çok büyük işler başardıklarını anlatacaklardır. 'Nereden biliyorsunuz' diye soracak olursanız...
Birincisi olaya her zaman olduğum gibi iyi niyetle bakmaktayım, asla aksini düşünmek bile istemiyorum. İkincisi ise…. Bu tip küçük kredilerle işe başlamış ve çok güzel pozisyonlara gelmiş o kadar çok firma ve hikayeleri olanlar var ki saymakla bitmez. Yeter ki iyi niyetli olunsun ve…Müteşebbise fırsat verilsin… Saygılarımla..

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?