USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Hepsi birlikte düşer mi ?

25-04-2017

İnsanoğlu hep bilinirlik peşindedir, bilinmeyenlerin ortadan kalkmasını ister. Hayatsa bize her bilinmezin ortadan kalkmasını takiben önümüze daha fazla bilinmezlikleri getirir. Bir anlamda suya kapılmış sürüklenen ama yüzmeye çalışan bir canlı gibiyiz. Suyun bizi nereye götüreceğinin bilmeden o an hayatta kalarak geleceğe ulaşmaya çalışır dururuz.
Kaotik dünyamızda kendimize bir kalıp bulmaya çalışıyoruz.
Ne yazık ki hayat kalıpların içinde yaşamamıza fazla imkan tanımıyor.
Sonuç olarak toplumsal olarak kabul edilen şeyler genelde gerçekleşmez.
Mesela ifade edildiği şekliyle siyasi istikrarın her şeyin anahtarı olmadığı görülmüştür. 1990-2000 arası ülkemizdeki varlık değerlerindeki artış 2003-2016 arasındakinden yüksektir.
USD/TL paritesinin düşmesi her zaman iyi değildir. TL faizinin de düşmesinin de bazı zamanlarda iyi değildir.
Hele hele hiç şimdiye kadar yaşanmamakla birlikte aynı zaman diliminde hem USD/TL hem de TL faizinin birlikte düşmesinin çok kötü sonuçları olabilir. Şimdi bu olasılığın gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını söyleyenleriniz olacaktır. Yaşadığımız zaman diliminde böylesi bir durumun yaşanmamış olmaması nedeniyle bu kabulü yapmaktayız.
Yukarıdaki olasılığın gerçekleşmesi durumunda hisse senetlerinde artış yaşanması beklenir. Peki faiz ve USD/TL düşerken, hisse senetlerinin değerinin de düşmesi söz konusu olamaz mı? Hayır diye cevap verebilirsiniz.
Ancak bu üç kıymetin değeri aynı zaman diliminde düşüş gösterebilir, dünyada yaşanmış örnekleri vardır.
Kim bilir, bir gün ülkemizde bu olasılık gerçekleşir. Faiz, dolar, borsa hepsi yönünü aşağı çevirir. Ancak bu bize mutluluk getirir mi, bilemiyoruz ?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?