USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Emeklilere KANUNLA atılan kazık. ! .

14-03-2017

Yüz binlerce memur emeklisinin dört gözle beklediği kamuoyunu da uzun süre meşgul eden yasa Ocak 2017 sonlarında çıktı. Hatırlayalım, memur emeklilerimiz 30 yıldan fazla çalıştığı halde maksimum 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alıyordu. Emekli sandığı yasasında yer alan bu absürt 30 yıl sınırlamasını geçmişte Anayasa Mahkemesi iptal edince 30 yıldan fazla çalışıp 30 yıl üzerinden emekli ikramiyesi alan memurlar mahkeme kapılarını aşındırmaya başlamıştı.
Binlerce dava birikti. Bu sosyal yarayı gidermek için de hükumetimiz memurlara söz verdi. Merak etmeyin mağduriyetiniz giderilecek. Kanun çıkarılacak ve 30 yılın üzerindeki çalışmalarınızın ikramiyesini alacaksınız dendi. Hatta dava açanların davalarının otomatikman sona ereceği de belirtildi.
Sonunda beklenen yasa çıktı. Müjde verildi memurlara, yasanın ardından geçen ay SGK'ya (eski Emekli sandığına) yönelen memurları büyük ve acı bir sürpriz bekliyordu.
Yüz - iki yüz liralık harçlık misali paralar masaya konunca durum anlaşıldı.1990'larda 2000'lerde emekli olmuşsunuz. 35 yıl çalışmışsınız. 30 yıl üzerinden ikramiye almışsınız. Aradaki 5 yıl için hesap edilen ikramiye birkaç yüz liradan ibaret.
İşin hinliği burada, emekli olunan yıl 1999'da alınan maaş kaç para ise o tutar ödenecek dendi benim memuruma. Aradan geçen 20 senede paranın değer erimesi kasten unutturuldu.
1999'daki 200 lira ile 2017'deki 200 lira bir mi?
Kanuna göre bunun adı adalet!
Ödemeler, görevden ayrılma tarihindeki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylığın başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak hesaplandığı için paralar kuşa döndürüldü.
Görünen o ki mağduriyet giderilecek hikayesi ile Sadece göz boyandı, gösteri yapıldı.
Kanunla saygısızlık edildi emekli memura.
Kanunla aldatıldı. Boynu, yüreği buruk bırakıldı.
Tıpkı geçenlerde çıkarılan banka promosyon hükümlerinde olduğu gibi. Dağ fare doğurdu.
Bu ayıp bize yeter. Kendi insanımıza yapmayalım onlar hakim, savcı, katip, tapu memuru sair kamu görevleri ile zaten bütün çileleri çektiler hemen unutmayalım onları. Benzer durumdaki işçinin bir yıllık kıdem tazminatı binlerce lira hesaplanırken ve işten çıkıştan itibaren faiz tahakkuk ettirilirken bu emsal bile çok görüldü memura.
Nacizane tavsiyem bu durumdaki eski emeklilerin SGK' ya başvurup kendileri ile aynı pozisyonda bulunan çalışan memurlara ödenen brüt ücret üzerinden her bir yıl için fark talep etmeleri. Kanun nedeniyle istemleri reddedilecektir.
Arkasından SGK aleyhine dava açıp 27.01.2017 tarihinde yayımlanan 6770 sayılı yasanın geçici maddesinin Anayasaya , temel insan haklarına aykırılığını ileri sürmek, dava hakimini ikna ederek Kanunun AYM önüne getirilerek onarılmasını sağlamak olmalı. AİHM'ye Ombudsmana kadar gitmeli emekliler.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?