USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kısır döngü kırılmalı

07-03-2017

Mevcut ortamda Türkiye ancak yüksek katma değer üreterek dünyada bir yere gelebilir, nedeni komşularımızın içinde bulunduğu durumdur. Uzaklara mal ve hizmet gönderecekseniz, yükte hafif pahada ağır ürünler üretmek durumundasınız. Bunu tüm dünyayla rekabet ederek gerçekleştirmek durumundasınız. Irak, İran ve Suriye' ye konvansiyonel ticaret yapmak varken böylesi bir zorunlulukla karşı karşıyayız. Bu da gelişmemize engel olmaktadır.
Özellikle İran' ın küresel ekonomiye entegrasyonu ve Irak' ın stabilizasyonumun gerçekleşmesi durumunda Türkiye tam anlamıyla uçacaktır. Irak' ta çok büyük yatırımları olan uluslararası ticaret yapan bir iş adamı Irak' ın 2 Trilyon USD yatırıma ihtiyacı olduğunu ifade etmekte. Bu pastadan en büyük payı kimin alabileceğini tahmin etmek zor değil. Suriye, Irak ve İran' ın yeniden inşası ve modernizasyonu bugün belki de yerküredeki en büyük iş potansiyelini ifade etmektedir. Bu ihtiyaçlar için Türkiye hazır durumdadır.
Yeni yatırım yapmadan, insan eğitme ihtiyacı olmadan bu işleri yapacak konumdayız. Maliyet yaratmadan kazancımız artması sağlanacak bu şekilde.
Yapmamız gereken barışın tesis edilmesine destek ve bölgesel işbirliğinin arttırılması noktasında gayret göstermektir.
Ülke olarak ekonomik alanda yaşanan kısır döngünün kırılabilmesi bölgemizdeki huzurun, stabilitenin sağlanmasına bağlıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?