USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Doktor ve özel hastane işleteninin özen sorumluluğu...

21-02-2017

Özel hastanede tedavi gören ve kontrol altında olan hastanın vefatı üzerine, aile yakınları tarafından, hem doktor hem de özel hastane işleteni hakkında, özen yükümlülüğüne aykırı davranmaları nedeniyle, maddi ve manevi zararın tazmini istemi ile davalar açılmaktadır.
Dava, doktor ile özel hastane işleteninin sorumluluğuna ilişkin olup, bir davada dayanılan olguları hukuksal açıdan nitelendirmek ve uygulanacak yasa hükümlerini arayıp bulmak hakimin doğrudan görevidir (6100 sayılı HMK m.33). Bu durumda öncelik, hukuki niteleme ve uygulanacak yasa hükümlerinin belirlenmesidir. Konunun aşağıdaki gibi ikili ayırım halinde incelenmesi mümkündür:
a) Doktorun vekillik sözleşmesine dayalı özen borcu
Doktor; vekalet veren hastane işleteninin tıbbi çalışmalarında işlerini görmeyi vekaleten üstlenmektedir (TBK m.502). Doktor (vekil) üstlendiği iş ve hizmetleri, hastane işleticisinin (vekalet veren) haklı menfaatlerini gözeterek, sadakat ve özenle yürütmekle yükümlüdür. Doktorun özen borcundan doğan sorumluluğunun belirlenmesinde, benzer alanda iş ve hizmetleri üstlenen basiretli bir vekilin (doktoru) göstermesi gereken davranış esas alınır (TBK m.506). Doktor, bir işçi gibi yüklendiği işi özenle yapmak ve işverenin haklı menfaatinin korunmasında sadakatle davranmak zorunda olup, hafif kusurundan bile sorumludur (TBK m.396/I). Tıp mesleği sahibi bir doktor (işgören) olan vekilden, ona güvenen hastane işleticisinin (vekalet veren) titiz bir çalışma ve dikkat göstermesini istemek hakkı vardır. Bu sebeple, titiz olarak özen göstermeyen vekil (doktor), TBK'nın 510/I madde fıkrası uyarınca vekaleti gereği gibi ifa etmemiş sayılır .
b) Vekalet verenin veya vekaletsiz işgörenin özen borcu
i- Vekalet verenin borcu
Vekalet verenin; vekaletin gereği gibi ifası için doktorun (vekil) yaptığı giderleri ve verdiği avansları faiziyle birlikte ödemek ve yüklendiği borçlardan onu kurtarmak borcu vardır.
Doktor, vekaletin ifası sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini hastane işleticisinden isteyebilir. Ancak vekalet veren, kusuru bulunmadığını ispat ederek bu sorumluluktan kurtulabilir (TBK m.510).
ii- Vekaletsiz işgörmede işsahibinin borcu
Vekaleti olmaksızın, başkasının hesabına işgören doktor ile işsahibi arasındaki hak ve borçlar, TBK'nın 526 ncı ve devamı hükümlerinde düzenlenmiştir.
Her iki durumda da vekalet veren veya işsahibinin; hem kusur sorumluluğu (TBK m.49 vd.) hem de özen sorumluluğu (TBK m.66) çerçevesinde üçüncü kişilere verilen zararlardan dolayı sorumlu olacaklarının kabulü gerekir.
Uyuşmazlığın çözümünü gerçekleştirecek olan hakimin; dava dosyasında mevcut deliller ve raporları bir bütün olarak değerlendirip, tıbbın gerek ve kurallarına göre olayda doktor ve hastane işleticisinin sorumluluğunu gerektirecek ihmal ve hata bulunup bulunmadığını inceleyip, uygun sonuç çerçevesinde karar vermesi gerekir.
Yürekten esenlikler ve en içten saygılarımızla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?