USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeniliğe koşuyorlar...

14-02-2017

Daha da iyi anlayabilmemiz için, aracınızla giderken yüz metre yüksekten aracınızın hareket halindeki pozisyonunu görebileceksiniz.
Şu anda bile uygulanabilen bu teknoloji cep telefonlarına yüklenerek evinizin odaları, fabrikanızın bütün bölümlerini tepeden görebileceksiniz.
Veya evde otururken çatınızın üstüne konan kuşları veya yağan karın kalınlığını bile cep telefonundan görebileceksiniz.
Aynı zamanda bir proje oluştururken bu yazılımlar sayesinde mevcut olan eski bir binanın yeniden tamir veya restorasyon çalışmalarını cep telefonunuza yüklenmiş bir program sayesinde projelendirebileceksiniz.
Yani geliştirilmiş dijital programlarında geleceğe yönelik tahminlere göre;
Kullanıcı nesneleri bir lazer yardımı ile her şey mükemmel bir uyumda oluncaya kadar 3 D gözlüklerle zaten odalarda dolaşılıyor ama bu teknoloji dijital fabrika alanlarında dolaşılabilecek. Yani kafanıza taktığını 3 D gözlük ile anı anına karanlıkta çalışan fabrikanızı kontrol edebileceksiniz.
Bu teknolojiler sayesinde yakın gelecekte iş alanında da sürekli kullanılabilecek ve verimlilikle ilgili bilgileri saniyesi saniyesine görebileceksiniz.
Dolayısı ile iş alanlarında verimsiz hatlarını rahatlıkla düzeltebileceksiniz. Bir anlamda çalışanların nefes alış verişlerini bile kontrol edebilecekler. Geliştirilecek olan bu projeler endüstri 4.0 dediğimiz yeni sanayi devriminde yani bir anlamda dijital fabrikanın sanal üretim planlaması ile gerçek üretim planlaması bire bir örtüşecek. Öz Türkçesi, verimlilikte kayıp kaçak oranı artı eksi sıfır olacak.
Dijital teknolojinin geleneksel teknolojiye adapte edilmesi çok daha fazla örneklerle verilebilir. Son örnekle dijital teknoloji alanında bilim adamlarının çalışmış oldukları akıl almaz son örnekle bu haftaki yazımı bitireyim. Dijital teknoloji ve uzaktan kumandalı ve uydu algılı lazer sistemi ile makinelerde ve binalarda kablo sistemlerini bile ortadan kaldırmayı düşünüyorlar. Bu yazdıklarıma kızanlar oluyor, “yahu insanlar ne iş yapacak…nerede çalışacak….geçimini nasıl sağlayacak…”
Ama bilim bu, dinlemiyor ki beni, seni…
Bilim adamları bunlar ve sürekli ama sürekli çalışıyor ve her alanda yenilik yapıyorlar. İnternetin hızlı gelişimine dijital teknolojiyi de ekleyerek hayatımıza yenilikler katıyorlar.
Genç jenerasyonun dayanılmaz arzuları olan yeniye, sürekli yeniliğe koşuyorlar.
Saygılarımla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?