USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Tim ve ihracat rakamları...

07-02-2017

Bana göre ölçmek kadar, değerlendirme de önemlidir.
Ülke olarak ihracatımız, ithalatımızı ve ekonomimizi de ölçemezsek değerlendirmemiz de mümkün değil.
Ölçme ve değerlendirmeyi de doğru analiz yapamazsak doğruyu bulamayız.
TİM (Türkiye ihracatçılar Meclisi) özellikle ihracatımızın verilerini günü gününe kaydederek internet sitesinde çok geniş kapsamlı bir şekilde yayınlıyor.
İhracatla ilgili yazı yazarken TİM’in resmi verilerini dikkate alarak yazarım, onun dışındaki açıklamalar bana çok inandırıcı gelmez.
Örneğin “ihracat patladı” denilir, bir bakarsınız bir veri alınmış ve değerlendirmeler onun üzerinden yapılmış, kesinlikle yanlış.
Veya “ihracat düşüşte” denilir; o ayın özelliğinden kaynaklanan özel bir durumdur, yani bayram vardır, tatil çoktur gibi.
Bütün dünya ihracat değerlendirmelerini üç ayda bir yapar ve birinci çeyrek, ikinci çeyrek gibi bu en doğrusudur.
TİM’in internet sitesini araştırırsanız ve rakamları illere göre, sektöre göre, aylara göre, yıllara göre, ülkelere göre veya hangi şehirlerimiz en çok ihracat yapıyor, hangi şehirlerimiz hangi ülkelere daha çok ihracat yapıyor rahatlıkla rakamları ile görebilirsiniz.
Bir bakıyorum gazetelerde “İhracatımız 2017 ocak ayının rekor artışı 10.5 milyar dolar.
Yüzde 15 artış” diye başlık atılmış.
Sonra TİM’in ihracat rakamlarına bakıyorum;
2013 yılından, 2016 yılına kadar bütün ocak ayı ihracatları ocak 2017’den büyük. Sadece 2016’da düşük. Peki o zaman rekor nereden kaynaklanıyor, anlamak mümkün değil.
Her isteyen açıp bu rakamları rahatlıkla görebilir, bunu açıklayan TİM başkanı ise, kendi istediği veya görmek istediği açıdan olaya bakıyor. Bence bu tip açıklamalar herkesi yanıltır ve alınması gereken tedbirleri bile doğru bir şekilde yönlendiremez ve ihracatımız belirlenmiş olduğu hedeflere ulaşamaz.
TİM doğru ölçüyor, fakat değerlendirmiyor. Ölçmek kadar değerlendirme de çok önemlidir, çünkü değerlendirme yön gösterir. Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?