USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Trump’ın hikâyesi...

31-01-2017

Birgün, Meksika sınırına duvar örme anlaşmasını imzalıyor, ertesi gün Obama’nın bir numaralı projesi olan sağlık sigortası anlaşmasını iptal ediyor, yine Obama’nın çevresel nedenler ile karşı olduğu bir proje olan ve ABD’yi boydan boya aşan yeni doğalgaz veya petrol boru hattı anlaşmasını imzalıyor.
Devam ediyor; aralarında Suriye, İran, Irak gibi komşularımızın da olduğu müslüman ülkelere vizeleri yasaklıyor.
Arkasından ABD’nin dışında yatırım kararı almış ve aralarında Ford otomobil fabrikasının da olduğu firmalara çağrı yaparak, 16 milyar dolarlık yatırımı kendi ülkesine çağırmayı başaran Trump, alışagelmişliğin dışında, yeni bir ekonomik seyir başlatıyor.
Bu durumu gören diğer ülkeler de ABD’nin yeni başkanını rolmodel olarak aynı şeyleri uygulayacaklarından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Nitekim yine basından görüyoruz ve duyuyoruz, Avrupa ve ABD Patentli konsorsiyumlar işçilik maliyetlerinden dolayı ayrılmış oldukları ülkelerine, teknolojik alt yapılarını geliştirerek tekrar geriye dönme hazırlıklarını duyuyoruz. Buna global ekonominin seyir değiştirmesi de diyebiliriz.
Biraz açacak olursak Endüstri 4.0 dediğimiz yeni sanayi devrimini de örnek verecek olursak, marka olmuş bir spor malzemeleri ve ayakkabı fabrikası el değmeden paketleme ve sevkiyatı yapabilecek niteliklere sahip olduktan sonra markası ile birlikte ülkesine geri dönmesi en güzel örnek diye düşünüyorum.
Bir zamanlar işçilik maliyetlerinden dolayı ülkesinden kaçan firmalar teknolojik alt yapılarını dijital sistemler ile donatıp işçilik maliyetlerini tamamen ortadan kaldırarak ful otomatik sistemler ile donandıktan sonra yine sahip oldukları pazarlara hükümdar olmayı hedeflemektedirler.
Bu durumu bütün sektörler içinde düşünebiliriz. Tabi ki bu tip oluşumların güzel hikayeleri de beraberinde geliştirerek sunarlarsa.
Trump’un bu çağrıların modelini ekonomistler “merkeze dönüşüm” diye de adlandırıyorlar
Buna da bir örnek verecek olursak, Adidas firması Vietnam’daki fabrikasını Almanya’ya geri taşıyor haberini ekonomiyi takip edenler umarım ki, duymuşlardır.
Yani, bir taraftan Trump ırkçı ve kadınlara hitabından dolayı kaba olarak görünüyor, diğer taraftan ise başka ülkeler çaktırmadan Trump’ın söylediklerini ondan önce uyguluyorlar.
Evet Trump’ta tepkiler çekmesine rağmen kendi seçmenlerine güzel hikayeler anlatırken, bu hikayeler dünyanın başka yerlerinde hayret verici bir şekilde ilgi uyandırıyor ve uygulanıyor.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?