USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Endüstri 4.0’ yazıma gelen olumlu veya olumsuz tepkiler beni sevindirdi

24-01-2017

Endüstri 4.0’ın toplumsal etkileri nasıl olacak, insanlar işsiz kalacak mı, çalışmayan insanlar geçimini nereden karşılayacak, tarımsal endüstri nasıl olacak, tarımdan sonra sanayinin genleri ile mi oynanacak gibi…
Bir de yine gelişmiş ülkeler Endüstri 4.0’ın teknolojilerini üretecek, biz yine alıcı mı olacağız, gibi...
Gelen soruların her biri konu başlığı.
Elbette ki, her sanayi devriminden sonra dünya toplumları üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri olacak.
Ama her endüstri dalının, veya her işletmenin; veya üretici olsun veya olmasın, işe ilk başladığı teknolojinin yıllar sonra aynı olmadığını hepimiz pekala biliyoruz. Bunları yazarken hemen kendi iş dalımı göz önüne getirerek üretimin ilk yıllarında kullandığımız teknoloji ile şimdiki teknolojinin arasındaki inanılmaz değişimleri, evrimleri veya devrimleri açık açık görebiliyoruz. Çok samimi söylüyorum, ilk imalata başladığım yıllarda böyle makineleri hayal bile edemiyorduk. İşlerimizi geliştirirken her teknolojik makine değişiminde çalışanlarımızdan, ustalarımızdan olumsuz tepkiler alıyorduk. “Bu makine geldi ise biz ne iş yapacağız”sorusunun cevabını bile tam veremiyorduk; ama zaman geçtikçe çalışanlara da iş bulunuyordu ve hayat devam ediyordu. Geldiğimiz bu günlerde ise hiçbir insan kol gücü ile çalışmak istemiyor, işveren ise asla istemiyor. Zira rekabet edebilme şansı yüzde sıfır.
Bunun yanında yeni teknolojiler yeni meslekleri ortaya çıkaracak. Yine bir örnek vermek istiyorum. Yirmi yıl geriye gittiğimizde ülkemizde doğalgaz yeni bir teknoloji idi, doğalgaz teknolojileri ve kullanımı arttıkça ormanlar kesilmekten kurtuldu ama ne oduncular, ne de kömürcüler işsiz kaldı.
Geçen hafta yazmış olduğum yazıma çok sayıda da olumlu tepkiler aldım yani Endüstri 4.0 konusunda geri kalmamamız gerektiğini, hatta bir arkadaş okuyucu şöyle söylemiş ve katılıyorum mutlaka, paylaşmak zorunluluğu hissettim.
“Endüstri 4.0 üretim süreçlerinde kullanılacak makinaların ve iletişim sistemlerinin, internet vs Endüstri 4.0 sistemlerine uygunluğu ile ilgili çalışmaların Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca acilen başlatılması gerekmektedir.”
Kimi okuyucu endişe duyarken, kimi okuyucu ise Endüstri 4.0’ı kabullenmiş ve hemen şimdiden yapılacak işler var, diye mesaj veriyor.
Son olarak Endüstri 4.0 yazıma gelen olumlu ve olumsuz tepkiler beni sevindirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?