USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Dördüncü sanayi devrimi

17-01-2017

Diğer adı “Endüstri 4.0” adı ile de tanımlanan dördüncü sanayi devrimi nedir?
Bilişim teknolojileri ile endüstriyi bir araya getirerek, yeni nesil yazılım ile yani düşük maliyetli, az enerji harcayan, az ısı ihtiyacı duyan ve bir o kadar da güvenilir çalışan sistemin adıdır...Dördüncü Sanayi Devrimi; Alman hükümetinin özellikle imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etmek ve yüksek teknoloji ile donatmak projesidir.
1. Sananiyi devrimi su ve buhar gücü ile enerji elde etmek, 2. Sanayi devrimi elektrik enerjisi ve seri üretime geçmek, 3. Sanayi devrimi dijital ve elektronik sistemleri ve bilgisayar teknolojileri...derken “Endüstri 4.0” bilgisayara dayalı insansız üretim tesisleri…!
Bu teknoloji Alman, Robert Bosch ve Siemens şirketleri tarafından Almanya’nın Hannover fuarında sergilenmiş ve bütün dünyanın dikkatine sunulmuş.
Fuarı yakından takip edenler bilirler.
Dördüncü sanayi devrimi en fazla 10 veya 20 yıl içerisinde bütün dünyada uygulanabilecek şekilde dünya pazarına sunulacağına kesin gözü ile bakılmaktadır. Alman hükümeti ve onu takip eden, başta ABD olmak üzere bütün gelişmiş ülkeleri tarafından müthiş bir şekilde desteklenmektedir.
Dördüncü sanayi devrimi neler getircektir..?
Makineler işci gücünden dijital teknoloji gücüne geçecek.
İnsansız fabrika üretimi ve aydınlatma sistemlerine gerek olmadan hiç durmadan üretim gerçekleştirecek.
Sosyal ve ekonomik hayatın yeni süreci nasıl yeniden şekillenecek.
Alışveriş ve perakende dünyası yeniden şekillenecek.
Sanayi farklı bir sürece girecek ve insan alışkanlıklarına sosyal alanda değişikler getirecek.
Üniversiteler olayın bir parçası olacak ve bilgi birikimi ve ileri tekonoloji anlayışına sahip insan gücüne şiddetle ihtiyaç duyulacak.
Ülkemizde bu işi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü takip etmektedir.
Geçtiğimiz ay BTSO’nun davetlisi olarak Bursa’da idiler ve orada bir sunumlarını izledim. Almanya ile iletişim halindeler ve onlarda bu işin mimarı Almanları gösteriyorlar ve yine bu Almanlar Fas’ta bir tesis kurmuşlar ve Türkiye de de fizilibite çalışmaları yapıyorlarmış.
Ama üniversitelerimizi de bu işi bir tarafından hızlı bir şekilde tutarak çok acil olarak pilot olarak uygulamalara geçmesi ve sanayici ile birlikte iç içe çalışması gerekmektedir.
Bunu niçin söylüyorum, bu işin bir tarafından tutmaya çalışan sanayicinin yeni yatırımlar yaparken çok süratli bir şekilde yardım alabileceği ve iletişime geçebileceği bir merkezin acil olarak kurulup duyurulması gerekmektir. Buna şiddetle ihtiyacımız var. Bu konu ile bir yazı yazmıştım, yine yazdım ve yazamaya da devam edeceğim.
Saygılarımı sunuyorum.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?