USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Banka ile bireysel müşteri arasındaki uyuşmazlıklarda İhtisas Kurulu...

20-12-2016

Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (Kısaca “Birlik”) üyesi bankalar (Kısaca “banka”) ile bireysel müşteriler arasındaki uyuşmazlıkların değerlendirilmesi ve çözüme kavuşturulmasını amaçlayan, Bireysel Müşteri Hakem Heyetleri (Kısaca “Heyet”) göreve başlamıştır.
Konu ile ilgili olarak, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulunun 31/08/2016 tarih ve 226/7 sayılı kararı ile “Bireysel Müşteri Hakem Heyeti’nin Oluşumu, Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Tebliğ” kabul edilerek, 01/09/2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Bireysel müşterilerce; mevduat hesapları, tüketici kredileri, kartlar ve benzeri konularda banka ile uygulanan uyuşmazlıklarda, değere ilişkin sınırlamalar saklı kalmak üzere, başvuru yapılacak yollar şunlardır:
a) Sigorta Tahkim Komisyonu,
b) Yargı,
c) Tüketici Hakem Heyeti,
d) Bireysel Müşteri Hakem Heyeti.
Bireysel müşteri; üstte (a), (b) ve (c) den herhangi birine başvuruda bulunmuşsa, ayrıca Hakem’e başvuramaz. Bireysel müşteri bu Heyet’e başvurusunu, önce bankanın genel müdürlüğüne veya ilgili şubesine şu yollardan biriyle başvurabilir:
a) Yazılı olarak,
b) İnternet sayfası üzerinden,
c) e- posta.
Ancak; bireysel müşteri tarafından, söz konusu tebliğ kapsamında doğrudan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (Kısaca “Kurum”) yazılı başvuru olursa, Kurum tarafından Birliğe intikal ettirilmesi halinde, ekinde banka yanıtı olmayan bu başvuru, yanıtın başvuru sahibine bildirilmesini teminen Birlik’çe ilgili bankanın genel müdürlüğüne yönlendirilir.
Banka genel müdürlüğü veya ilgili şube, başvuru sahibinin başvurusunun alındığı yada Birlik tarafından yönlendirildiği tarihten başlayarak otuz gün içinde başvuru sahibine başvuru hakkında olumlu ya da olumsuz bir cevap vermek zorundadır.
Başvuru sahibi tarafından; bankanın üstteki organlarınca verilen cevabın yetersiz olması ya da süresinde cevap verilmemesi halinde, altmış gün içinde Birlik tarafından oluşturulan Başvuru Formu’nun doldurulması suretiyle heyete başvuruda bulunulabilir.
Heyet, başvurunun kayda alındığı tarihten itibaren en geç doksan gün içinde uyuşmazlığı sonuçlandırır.
Heyetin, tutarı işlem başına 2.528,20 Türk Lirasına kadar olan uyuşmazlıklarla ilgili kararları yargı yolu açık olmak üzere bankalar tarafından uygulanır.
Bu üst sınır her sene Ocak ayında Türkiye İstatistik Kurumu‘nca yayımlanan yıllık tüketici fiyat endeksi değişim oranında artırılır.
Başvuru sahibi; bankanın başvuru hakkında vereceği kararı yerinde görürse, artık heyete ya da bir başka yola başvurmasına gerek kalmayacaktır.
Bu nedenle, diğer başvurular yerine, adeta bir ihtisas kurulu niteliğindeki heyete başvuru yapılması bireysel müşteriler yararına olacağı inancındayız.
Yürekten esenlikler ve en içten
saygılarımızı sunarız.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?